Grčka vlada kritizirala je zastupnike u svojim redovima koji se u četvrtak tijekom glasovanja u parlamentu namjeravaju usprotiviti novome sporazumu o pomoći Grčkoj, uz opasku da vlada bez većine “ne može stići daleko” te da bi je to moglo prisiliti na održavanja prijevremenih izbora.

Uz potporu oporbe parlament se sprema odobriti paket pomoći vrijedan 85 milijarda eura. Sporazum bi trebao proći bez problema s obzirom na to da su oporbene stranke obećale da će poduprijeti premijera Aleksisa Ciprasa kako Grčka opet ne bi zapala u financijski kaos. No glasovanje u parlamentu bit će svojevrstan test moći onih zastupnika Ciprasove stranke Sirize koji se protive mjerama štednje. Njihov pritisak mogao bi ga primorati da razmisli o održavanju prijevremenih izbora već u rujnu.

Glasnogovornica grčke vlade Olga Gerovasili rekla je da će se nakon parlamentarnog glasovanja vlada fokusirati na sastanak ministara financija eurozone u petak, tijekom kojega bi se paket pomoći trebao odobriti. Rekla je da su u stranci svjesni toga da neslaganje nekih parlamentarnih zastupnika članova Sirize postoji te da će vlada u predstojećih nekoliko mjeseci imati poteškoća ukoliko Siriza ostane razjedinjena. “Poznato nam je da neki zastupnici Sirize neće glasovati za sporazum”, rekla je za Meta TV. “A vlada koja nema vladajuću većinu ne može stići daleko”, istaknula je.

Related Posts