Neka Hrvatska raste kao tornjevi Westgatea

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je u Splitu tijekom obilaska gradilišta Westgatea, na kojem će do kraja sljedeće godine niknuti dva tornja, kako je lijepo da u Hrvatskoj nešto raste, a predstavnik investitora te grupacije Josip Komar dodao je kako da nada će Hrvatska rasti brže od njihovih tornjeva.

Premijer Milanović rekao je da su mu investitori rekli kako im je Hrvatska banka za obnovu i razvoj bila pri ruci. “Ako im je to bilo važno, mi smo zadovoljni zbog toga, to i je posao razvojne banke”, dodao je. Prokurist Splitske banke Tomislav Krpan izjavio je kako im je drago što je Vlada pokazala interes za njihovu investiciju jer pokazuje da i banke na neki način sudjeluju u rastu države, da investiraju i otvaraju te štite radna mjesta. “Nadam se da će Hrvatska rasti brže od naših tornjeva, a oni rastu jako brzo i u ovom trenutku nam je najpotrebnije da raste država s aspekta poduzetništva”, rekao je Josip Komar.

Pola milijarde kuna vrijedan projekt Westgatea, koji se počeo graditi početkom veljače na raskrižju ulica Domovinskog rata i Dubrovačke, na samom ulazu u grad, trenutačno je najveći projekt na površini od 50.000 metara četvornih. Zgrada će imati dva tornja – A i B.

U prizemlju A tornja predviđeno je sjedište Splitske banke u kojoj će biti centrala za Adria regiju, i tu bi trebalo raditi 700 njihovih djelatnika. Građevina će imati četiri podzemne etaže, suteren, prizemlje i 12 katova. U podzemnom dijelu bit će garaže i tehničke prostorije, a na katovima poslovne prostorije. Toranj A bit će useljiv do ljeta 2016.

U B tornju površine 30.000 metara četvornih bit će smješten hotel s četiri zvjezdice u kojem će biti 180 soba, kongresni centar, wellness&spa centar, restorani, barovi i poslovni centar za najam. Ispod su predviđene četiri etaže podzemnih garaža s dovoljno parkirnih mjesta. Toranj bi trebao biti završen do kraja sljedeće godine. Jedan toranj će imati 12 katova, drugi 17, a u njima bi trebalo raditi 1200 ljudi.

Projekt se gradi po načelu zelene gradnje, pa će nositi LEED Certifikat strane međunarodne organizacije U.S. Green Building Council za zelenu gradnju. Novi tornjevi imat će nisku potrošnju energije i vode, te smanjenu emisiju ugljikova dioksida. U sklopu hotela i njegova hortikulturnog uređenja bit će predstavljan Dioklecijanov akvadukt koji prolazi parcelom i sačuvan je na tom dijelu. S krova hotela moći će se vidjeti cijeli Kaštelanski zaljev. Arhitekt projekta je Otto Barić. To su prvi neboderi u Splitu nakon 1965. godine.

Investitor u taj projekt je tvrtka grupacija Westgate, a izvođač zagrebačka Tehnika. Projekt je nominiran kao strateški interes za Republiku Hrvatsku jer ispunjava potrebne uvjete. Prvi toranj se financira kreditom Privredne banke i Societe Generale – Splitske banke kao njegova kupca, a investitori za gradnju drugog tornja osigurali su vlastiti kapital od 30 posto a preostalih 70 posto iz EU fondova i HBOR-a jer je taj toranj turistički projekt. U tornju B bi trebao biti hotel

You may also like