Projekt TE Plomin C vrijedan milijardu eura, a koji zajednički moraju provesti HEP i japanski Marubeni, na ledu je, a Japanci bi čak mogli tužiti HEP zbog razvijanja projekta u lošoj vjeri.

Tako se barem neslužbeno govori, a jedna i druga strana zasad su škrte na riječima, no ne skrivaju da su međusobni odnosi narušeni. Iz Tportala su upitali HEP što se događa s Plominom C i odustaju li od projekta. Odgovaraju da je ‘u tijeku redefiniranje odnosa između HEP-a i Marubenija, a konačan status projekta TE Plomin C bit će poznat u sljedeća tri mjeseca’. Europska komisija je u lipnju 2016. način financiranja projekta elektrane na ugljen ocijenila kao nedozvoljenu državnu potporu, jer je HEP namjeravao po fiksiranoj cijeni otkupljivati veliku količinu struje. Hiroshi Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera, tvrtke s kojom je HEP krenuo u projekt prije dvije godine, za Tportal je kazao kako Marubeni i dalje radi na Plominu s HEP-om, ali odbija govoriti o mogućoj tužbi.

“Vjerujemo da je taj projekt koristan za Hrvatsku i što se tiče okoliša, gospodarstva i energetske sigurnosti. Marubeni ga želi realizirati kako bi proširio svoje investicije u Hrvatskoj. Osobno vjerujem u uspjeh Plomina C., koji je i važan za privlačenje novih investicija”, rekao je Tachigami. Dodaje da je za uspjeh Plomina ključna podrška Vlade te kako se nada da će tu podršku zaista i dobiti.

 

Related Posts