Home Politika Nedvojbeno negativno mišljenje o Stepincu iz Srbije

Nedvojbeno negativno mišljenje o Stepincu iz Srbije

by Agencije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak navečer da država Srbija, jednako kao i Srpska pravoslavna crkva (SPC), ima nedvojbeno negativno stajalište o proglašenju nadbiskupa Alojzija Stepinca svetim. “Srbija ima nedvojbeno stajalište, izrazito je negativno, kako i stajalište Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Vučić tijekom intervjua za Radio-televiziju Srbije (RTS) komentirajući za petak najavljeni posjet srbijanskog šefa države Tomislava Nikolića Vatikanu i teme za razgovor s papom Franjom, među kojima je i proglašenje Stepinca svetim.

Naglasivši kako od brojnih obveza i putovanja čak nije ni znao da Nikolić putuje u Vatikan, Vučić je voditelju rekao da o Stepincu pita “pogrešnog čovjeka”. “Pogrešnog ste čovjeka našli da pitate. Ja se uvijek ugrizem za jezik kad govorim o toj temi. Pa, cijelu moju familiju su ustaše pobile i sad tražite da kažem nešto pozitivno o čovjeku koji je, u najmanju ruku, tražio izliku za ljude koji su takve zločine počinili”, rekao je Vučić, izbjegavajući dalje komentare o Stepincu uz ocjenu da će Srbija i dalje šutjeti na provokacije u regiji. “Mi i dalje šutimo i šutit ćemo dok ima smisla graditi prijateljske odnose”, rekao je srbijanski premijer.

Vučić je tijekom cjelovečernjeg intervjua za RTS naglasio da će Srbija nastaviti voditi politiku suradnje i ulaganja u budućnost, te će uvijek, bez obzira kakav odnos imaju prema Srbiji, razgovarati “s najvišim predstavnicima” država regije zbog budućnosti i gospodarstva. Vučić je, komentirajući izbjegličku krizu, najavio da će Srbija napraviti više objekata za migrante u kojima će moći prenoćiti i boraviti više dana, poglavito poslije najavljenog zatvaranja mađarske granice od 15. rujna. “Za zimu moramo napraviti više objekata gdje će ti ljudi prenoćiti jer će se početi zadržavati u Srbiji pet i više dana, a ne kao dosad… Vrlo je važno da naši građani znaju da time ništa ne gubimo niti nam netko nešto otima”, rekao je srbijanski premijer kritizirajući “ksenofobne izjave koje se više ne mogu trpiti”.

On je rekao da Srbija neće ući u europsku raspodjelu kvota za prihvat izbjeglica, ali će kao zemlja kandidat za Europsku uniju preuzeti svoj dio odgovornosti. “Srbija nije ušla u kvote EU o zbrinjavanju izbjeglica ali je spremna preuzeti dio odgovornosti. Moram reći da smo se do sada ponašali više kao Europljani nego neki drugi Europljani. Srbija je od Europe dobila novac za poplave i to je znala cijeniti a sad će se u izbjegličkoj krizi ponašati odgovorno, kao da je članica EU”, rekao je srbijanski premijer u razgovoru za RTS.

Related Posts