Home Ekonomija Nedovoljno brzi rast američkog gospodarstva oslabio dolar

Nedovoljno brzi rast američkog gospodarstva oslabio dolar

by Agencije

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar oslabio jer su slabiji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva umanjili mogućnost povećanja kamata Feda u ovoj godini.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 101,30 jena. Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla 0,7 posto, na 1,1165 dolara. Euro je ojačao i prema ‘japancu’, za 0,2 posto, na 113,10 jena.

Sve do kraja tjedna dolar je blago, ali stabilno jačao prema ostalim valutama jer je nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da bi se do kraja godine kamate mogle povećati, zahvaljujući poboljšanju situacije na tržištu rada i mogućem jačanju inflacije.

Međutim, špekulacije o povećanju kamata Feda naglo su splasnule u petak nakon slabijih nego što se očekivalo pokazatelja o potrošnji u SAD-u. U srpnju je promet u trgovini na malo stagnirao u odnosu na prethodni mjesec, dok su analitičari očekivali rast od 0,4 posto. To pokazuje da potrošnja Amerikanaca nije tako snažna kao što se mislilo, dok je pad proizvođačkih cijena u istom mjesecu pokazao da pritisci na inflaciju i dalje ne rastu.

Sve to pokazuje, pak, da američko gospodarstvo ne raste toliko brzo koliko su se ulagači nadali, dok je inflacija i dalje niska. Zbog toga, kažu analitičari, nema razloga za povećanje kamata.”Podaci o slaboj maloprodaji pritisnuli su dolar, dok pad proizvođačkih cijena signalizira ograničenu inflaciju”, kaže Nick Bennenbroek, strateg u tvrtki Wells Fargo Securities.

Related Posts