Nedostaje strategija, nema nade za reforme

Nakon što je Večernji list objavio detalje izbornog programa SDP-a reakcije političke javnosti su izuzetno kritične. Ipak ostaje dojam da pozicija nudi tek “popis lijepih želja” koji oporba uglavnom napada jer mu nedostaju strukturne reforme.

Nepostojanje rezova zamjeraju i ekonomski znalci koji kažu da SDP Zorana Milanovića mora pokazati hrabrost kako bi Hrvatska izašla iz krize. HDZ, kao najveća oporbena stranka, ne želi komentirati pamflete, već kaže da će reagirati kad se objavi kompletan dokument, ali ističu da su svi ključni pokazatelji nacionalne ekonomije u posljednje 4 godine bili negativni. “Budući da je Plan 21 ostao potpuno nerealiziran, i ovaj će program biti još jedan igrokaz za javnost. Tko će im vjerovati da će biti drugačije u novom mandatu. Izgubili su povjerenje građana”, poručuje SDP-u Tomislav Ćorić iz HDZ-a.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić kaže da ga je SDP-ov program poprilično razočarao. U njemu, kaže, ništa nije rečeno ni strateški ni u brojevima. “Kažu da će dati 10 milijardi poduzetnicima iz fondova EU. Pa to nema veze s Vladom. Bolje bi im bilo da su prihvatili prijedlog Reformista da država nepovratno sufinancira projekte koje je Europska komisija prethodno odobrila i prihvatila”,  kaže Čačić. Nije zadovoljan ni odlukom da se dodatno rasterećuje osobni dohodak od oporezivanja. Ta mjera dodatno će opteretiti lokalne budžete. Nezadovoljan je i što u programu nema spalionica, projekta Zagreb na Savi, ništa o regijama i ukidanju županija, što je plan gradnje željezničkih pruga neambiciozan… Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin misli da SDP-ov program nitko ne može ozbiljno shvatiti jer, kaže, znamo što se dogodilo s njihovim prošlim programom “Plan 21”, donosi Večernji list.

“Nama trebaju konkretne mjere, a ne samo lijepe želje koje imamo prilike vidjeti i u SDP-ovom i u programima drugih stranaka. Zbog toga smo mi u HDSSB-u ponudili konkretne mjere koje se mogu primijeniti odmah nakon izbora jer Slavonija više ne može čekati”, zaključuje Vulin. Šefici ORaH-a Mirelu Holy najviše smeta što u programu nema reforme javne uprave i reforme teritorijalnog ustroja, već se nudi čista kozmetika. U programu, kaže, ima i neistina poput priče da će se iduće godine graditi Plomin C.

“Koliko znamo, SDP-ov program još uvijek ne postoji. Osim pamfleta koji se serviraju posljednjih dana, a pamflete ignoriramo! Budući da je Plan 21 ostao potpuno nerealiziran, i ovaj program bit će još jedan igrokaz za javnost. Ako su u protekle četiri godine svi ključni pokazatelji nacionalne ekonomije negativni, a jesu, kako sad vjerovati da će biti drukčije u novom mandatu. Izgubili su povjerenje građana”, rekao je Tomislav Ćorić

“Možete obećati svašta, ali pitanje je na koji način i kojim sredstvima. Umnogome se oslanjaju na fondove EU, a ni oni nisu bezgranični. A nabrajaju u obećanja i obveze koje imamo prema EU direktivama, pogotovu u dijelu vezanom za okoliš. U javnom sektoru nude samo kozmetiku. Reforma javne uprave opet je izostala. Ipak, neki su dijelovi dobri i čini mi se da su nas i prepisali, pogotovu u poljoprivredi i mjerama za povećanje plaća”, rekala je Mirela Holy.

“Program SDP-a je lista želja kakve gotovo svi imamo. Bio je to, uostalom, i Plan 21. Tko ne zna kakva nam je stvarnost, možda bi mogao povjerovati da je ova vlada bila uspješna.Ono što SDP ponovno ne predviđa jesu ozbiljne strukturne reforme, regionalizacija, temeljita reforma uprave i pravosuđa, čvrste mjere za uzlet gospodarstva te efikasne mjere za pravnu i pravednu državu”, rekao je Ivo Josipović.

“Program je popis onoga što oni misle da birači žele čuti. S velikim dijelom želja se slažemo. Ali, SDP ih ne može ostvariti. To su dokazali u protekle četiri godine. Da nije žalosno, bilo bi smiješno čitati kako će SDP stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu. Ova kombinacija nepoštenja i nesposobnosti ubijala je Hrvatsku ove četiri godine. Za stvarne promjene potrebni su znanje, red, rad i oštro kažnjavanje korupcije. To SDP ne može provesti”, rekla je Željka Markić.

You may also like