Neće biti ništa od produljenja primirja u Siriji

Odbacili
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je u utorak prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iznijetog dan ranije u razgovoru s ruskim predsjednikom o “produljenju prekida vatre” u Siriji.

Macron je važnost produljenja prekida vatre na sjeveroistoku Sirije koji istječe u utorak navečer iznio u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, ali Erdogan tvrdi da nije primio takav prijedlog.

Također je upozorio da će se ofenziva nastaviti s još “većom odlučnošću” ukoliko se kurdske snage ne povuku do 22 sata po lokalnom vremenu (19 sati po GMT-u).

Erdogan je potvrdio da se do sada između 700 i 800 kurdskih boraca povuklo iz “zone sigurnosti” koju Turska želi uspostaviti uzduž granice sa Sirijom kako bi se razdvojila od područja koja, kako tvrdi Ankara, drže teroristi. Po njegovoj procjeni, to područje još mora napustiti oko 1300 kurdskih boraca, pripadnika narodne milicije YPG.

Erdogan je najavio da će s Putinom razgovarati o sudbini gradova u sjeveroistočnoj Siriji u koje su nedavno ušle snage sirijske vlade

Američki predsejdnik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da ne želi ostaviti nijednog američkog vojnika u Sriiji te da će američke snage koje napuštaju tu zemlju biti drugdje raspoređene prije povratka u domovinu.

Na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao kako se čini da se poštuje prošli tjedan dogovorena petodnevna stanka u turskoj ofenzivi protiv kurdskih boraca unatoč povremenih okršajima.

Turska je počela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije pošto je prije dva tjedna Trump objavio da povlači američke vojnike iz tog područja.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu da se očekuje da će biti premješeni u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS) i “pomogli da se obrani Irak”.

Reuters je javio u ponedjeljak da je u Irak iz Sirije preko graničnog prijelaza Sahela u sjevernoj pokrajini Dohuk ušlo više od 100 vozila, 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnicima u vozilima.

Malen broj američkih vojnika ostat će “u malo drukčijem području da osigura naftu”, kao i u “potpuno drukčijem sektoru Sirije blizu Jordana i blizu Izraela”, rekao je Trump na sastanku svog kabineta pa dodao “U konačnici vratit ćemo ih kući”.

Američki kongresnici, a među njima je dio Trumpovih republikanaca, kritizirali su američko povlačenje iz Sirije kao izdaju Kurda, dugogodišnjih američkih saveznika u ratu protiv Islamske države.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofenzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz “sigurne zone” koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

You may also like