Nečastivi na HRT-u, fabricirana izvješća u Saboru za spas Radmana

Čudne stvari se događaju na HRT-u. Na dnevni red Sabora sljedećeg tjedna će ići sasvim nevjerodostojno izvješće, koje to zapravo i nije, jer da je vjerodostojno, za njega bi znao Dražen Rajković koji je bio članom NO sve do svoje naprasne smjene u svibnju 2015. godine, kako je sam napisao na svom profilu društvenih mreža.

Naime, kako kaže Rajković, uz pravno asistiranje bivših članova Partije iz vremena kada je Goran Radman prvi puta bio na čelu, tada, TV Zagreb, Rajković je smijenjen ne samo zato što je napisao negativno izvješće o radu, nego i zato što je upozoravao na činjenicu kako je, u najmanju ruku, čudno što se izvješća rade sa dvije godine zakašnjenja, što u značajnijoj mjeri otežava kontrolu rada nad upravom javne televizije.

Rajković u svojoj objavi ističe kako je uzastopno službeno od Radmana tražio ispitivanje javne nabave u 2013. i 2014. godini te da iz postupka procjene izbaci revizora BDO Croatia koji je do tada dvanaest godina bio interni revizor. Razlog je taj što je taj revizor pozitivnim označio reviziju iz 2008. godine kada je Vanja Sutlić naknadno ustanovljeno da je računovodstvenim trikovima iskazano nepostojećih 39 milijuna prihoda zbog neopravdanog smanjenja rezervacija te lažni prihod od vrijednosnog usklađenja potraživanja od kupaca za 46 milijuna kuna, pa je HRT umjesto gubitka od cca 60 milijuna kuna za 2008. godine iskazao lažnu dobit od 4 milijuna kuna. Radman je to odbio i ostavio toga revizora.

Drugo, tražio je od Radmana neka otpusti Milicu Pavelić, glavnu internu revizoricu zato što je protiv nje iznio dvadeset primjedbi od kojih svaka, ako bi joj se ustvrdila točnost, zaslužuje kazneni progon. Ova je gospođa bila je bivša zaposlenica BDO Croatia te se u primjedbama spominje kao mozak računovodstvenih operacija u više uprava. Radman je to odbio te je ona avansirala u savjetnicu glavnog ravnatelja HRT-a. U njenom mandatu se pojavio i nenadani porazni dug od 30 milijuna kuna.

Naposljetku, Rajković upozorava kako javna televizija zapravo zadužuje sljedeće generacije tako što nabavku sadržaja tretira kao dugotrajnu nematerijalnu imovinu koja se amortizira na duži rok. Tako se, kaže, danas prikazuju pozitivni rezultati.

Ne znamo je li vladajuća koalicija, osim optužbe da je HRT pristran za račun jedne strane, imala i ove primjedbe na pameti, ali nije tajna kako se prilikom smjene vlasti sprema promjena na čelu javne televizije, sprema se smjena Gorana Radmana. Zbog teškog dogovora Mosta i Domoljubne koalicije teško je procijeniti tko bi mu mogao biti nasljednik, no upućeni izvori današnjem Jutarnjem listu govore kako on niti ne pomišlja na ostavku.

Pomišlja tek na aktiviranje otpremnine, na koju ima pravo, ukoliko ga ipak smijene. U tu svrhu su se njegovi drugovi i on značajnije potrudili tako što u Saborsku proceduru ovoga puta šalju izvješće o radu, koje to zapravo nije. Naime, kako kaže Rajković, izvješće za 2014. godinu koje sada ide u proceduru, sve je samo ne detaljno, i vrlo je uopćeno te tendira ne samo prikriti, nego i zamagliti pravo stanje stvari na javnom servisu.

Zbog toga se očekuje da Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, kako je naznačio Andrija Mikulić na Hrvatskom radiju, vjerojatno ocijeniti ovo izvješće nedostatnim. To je prvi korak prema smjeni ravnatelja Radmana koji se može koristiti kao argument, jer odbacivanje izvještaja u kadroviranju, prema zakonu o HRT-u, ne pokreće nikakav automatizam, što je također samo po sebi čudno, ukoliko pogledamo praksu drugih javnih televizija u Europi.

Primjerice BBC ne kadrovira politički, ima vrlo kompliciranu proceduru, pod zaštitom kraljice, koja služi maknuti dnevnu politiku iz procesa, međutim ne poznaju praksu ostanka na poziciji ukoliko im se ne usvoji izvješće o radu.

You may also like

0 comments