Ne priznaju sud u Haagu vezano uz slučaj s Greenpeaceom

Moskva smatra da Stalni arbitražni sud u Haagu koji je donio presudu u vezi sa slučajem zadržavanja broda „Arctic Sunrise” nema relevantnu nadležnost, priopćila je press-služba Ministarstva vanjskih poslova Rusije, a prenosi Vzgljad.

„Po dobivanju sudske odluke službenim putem ruska strana će je detaljno izučiti. Ipak, već se sad može zaključiti da donesena presuda nije u potpunosti uzela u obzir sve aspekte incidenta sa sudjelovanjem aktivista Greenpeacea, kao ni pravne norme i sudsku praksu koja se odnose na dani slučaj”, navodi se u priopćenju MVP RF, a prenopsi Russia Beyond the Headlines.

Također, „stav Rusije u vezi s glavnim pitanjima predmeta rasprave izložen je u dokumentu od 5. kolovoza 2015. godine. U njemu se, između ostalog, navodi široka praksa države u borbi protiv nelegalnih aktivnosti Greenpeacea na moru i njihovom suzbijanju”. U Moskvi su izrazili žaljenje zbog toga što ju je „arbitraža de facto ignorirala”.U Ministarstvu su istaknuli da „odluka suda u vezi s mnogim aspektima nije besprijekorna, sadrži očigledne greške, između ostalog, u tumačenju pravnog statusa Rusije kao države-nasljednice SSSR-a”. „Ozbiljnu zabrinutost izaziva činjenica da presuda u biti ohrabruje ne baš mirne proteste na moru, koji su ometali potpuno legitimne aktivnosti u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i na kontinentalnom pojasu, kršeći time zakonska prava fizičkih lica i primorskih država”, dodaje MVP Rusije.

You may also like

0 comments