Ne prestaju reakcije na Macronov intervju

Reakcije
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Europskoj uniji, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Pozvala je čelnike Unije da odmah počnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi “Rusija i Kina mogle popuniti prazninu ne utvrdi li se Unija u regiji”.

U govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida rekla je da je Europa mnogo toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije te da su te zemlje ispunile sve što je od njih traženo, prenosi agencija od britanskog Expressa. “Sada trebamo održati riječ i početi pregovore o pristupanju”, rekla je.

Dodala je da će, ne otvori li EU perspektivu zemljama zapadnog Balkana, drugi popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o NATO-u “opasni su”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervju za Financial Times (FT) objavljen u nedjelju navečer.

NATO je “najvažniji savez na svijetu kad je riječ o očuvanju slobode i mira” i Macronovo propitivanje mogu li zemlje članice i dalje računati na zajedničku obranu “opasno” je, rekao je Morawiecki za FT.

“Mislim da dvojbe predsjednika Macrona o (NATO-ovoj spremnosti na međusobnu obranu) mogu potaknuti druge članice da se zapitaju poštuje je li to načelo Francuska. Nadam se da još možemo računati na to da Francuska ispunjava svoje obveze”, rekao je Morawiecki.

“Francuska troši manje od 2 posto BDP-a (na obranu)… Mislim da vrijedi pitati zašto pojedini aspekti NATO-a ne izgledaju kako bismo željeli. I nije to zbog nedovoljne američke predanosti savezu, prije će biti zbog nedovoljnog reciprociteta nekih europskih saveznika”, rekao je Morawiecki.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je neupitna budućnost NATO-a, za kojeg je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je doživio “moždanu smrt”.

“NATO štiti transatlantsku sigurnost, njegova je uloga nedvojbena i njegova budućnost neupitna”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a.

“Vjerujem u budućnost NATO-a, vjerujem da nam je potreban za zaštitu naših vrijednosti, mira i stabilnosti”, dodao je Grlić Radman.

Više ministara zemalja članica branilo je NATO-a nakon što je Macron u intervjuu za britanski tjednik The Economist ustvrdio da je taj Savez doživio “moždanu smrt” i da se Europa ne može više na njega oslanjati kada je u pitanju njezina sigurnost.

“Slažem se francuskim predsjednikom da trebamo razmisliti što možemo učiniti više za našu sigurost, ali to želimo učiniti zajedno s NATO-om, a ne protiv njega”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“NATO nam je potreban za zaštitu naših vrijednosti, mira i stabilnosti”, rekao je slovački šef dipomacije Miroslva Lajčak, dodajući da Macronova izjava nije “bila od koristi”.

You may also like

0 comments