Ne postoji šansa da produžimo mirovni proces s Kurdima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u utorak da “nije moguć” nastavak mirovnog procesa s Kurdima sve dok pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) izvode krvave napade na turske sigurnosne snage. “Nije moguće nastaviti (mirovni proces) s onima koji prijete nacionalnom jedinstvu”, rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Ankari uoči službenog četverodnevna posjeta Kini i Indoneziji.

Turski predsjednik je usto opetovao da neće popustiti pred “terorističkom prijetnjom” PKK-a i džihadističke skupine Islamske države (IS). “Nema ni govora o uzmicanju. To je dug proces i on će se nastaviti jednako odlučno”, rekao je. Erdogan je još jednom stavio obje organizacije u isti kontekst dok Zapad računa na sirijske Kurde, saveznike PKK-a, u borbi s IS-om. Turska je prošlog tjedna počela zračnu ofenzivu na ciljeve IS-a u Siriji, nakon bombaškog napada u Surucu koji se pripisuje džihadističkoj skupini i u kojemu su poginula 32 kurdska borca.

Ankara je gotovo istodobno izvela više zračnih udara na PKK koji je pak zaredao s krvavim napadima na pripadnike turskih sigurnosnih snaga. Nakon prvih turskih napada PKK je prekinuo primirje koje je poštovao od 2013. i ubio više vojnika na jugoistoku Turske gdje su Kurdi u većini. Erdogan je usto ocijenio u utorak da bi “sigurnosna zona” iz koje bi IS bio protjeran, a koju Turska i Sjedinjene Države žele uspostaviti na sjeveru Sirije, olakšala povratak sirijskih izbjeglica iz Turske. “Čišćenje tog područja i uspostava sigurnosne zone omogućili bi povratak kući” tih izbjeglica čiji se broj procjenjuje na 1,8 milijuna.

Washington i Ankara su odlučili pojačati vojnu suradnju protiv IS-a i uspostaviti, kako navodi jedan američki dužnosnik, “zonu bez IS-a” na tursko-sirijskoj granici. Članice NATO-a su se na zahtjev Ankare u utorak ujutro sastale u Bruxellesu kako bi razgovarale o sigurnosnom stanju u Turskoj.

NATO je u utorak na hitnom zasjedanju, sazvanom na zahtjev Ankare, dao punu političku potporu Turskoj u njezinoj dvostrukoj ofenzivi protiv ekstremističkih sunita Islamske države (IS) i kurdskih pobunjenika, javljaju agencije. “NATO pažljivo prati razvoj događaja. Izražavamo čvrstu solidarnost s našom saveznicom Turskom”, izjavio je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg na otvaranju sastanka veleposlanika 28 članica Saveza. “Terorizam u svim njegovim oblicima ni u kojem se slučaju ne može tolerirati ili opravdati”, istaknuo je Stoltenberg i osvrnuo se na “nestabilnost pred vratima Turske i granicama NATO-a”.

Nakon niza optužbi da je Turska pomirljiva prema radikalnim skupinama koje se bore protiv režima Bašara al-Asada u Siriji, turska islamsko-konzervativna vlada napravila je zaokret nakon samoubilačkog napada u Surucu, na jugu Turske, koji se pripisuje IS-u i u kojem je ubijeno 32 ljudi, većinom mladih. Turska vojska od petka vrši zračne udare na položaje IS-a u Siriji, a Ankara je također dala zeleno svijetlo američkim zrakoplovima za korištenje vojne baze Incirlik u borbenim misijama na IS u Siriji i Iraku.

U ponedjeljak su SAD i Turska odlučile pojačati vojnu suradnju kako bi iskorijenili IS na sjeveru Sirije, uzduž granice s Turskom. “Čišćenje tog područja i stvaranje zone sigurnosti omogućilo bi povratak 1,8 milijuna sirijskih izbjeglica koji se trenutno nalaze u Turskoj”, istaknuo je Erdogan. Turski predsjednik Recep Tayyap Erdogan je danas ponovio da njegova zemlje neće ustuknuti pred “terorističkom prijetnjom” te će “odlučno” nastaviti borbu protiv džihadista IS-a i pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK). Erdogan tvrdi da je nemoguće nastaviti mirovni proces s PKK-om koji je preuzeo odgovornost za ubojstvo dvojice turskih policajaca. PKK odgovara da se radilo o odmazdi za ubojstvo učenika i studenata.

Turska je zatražila sastanak NATO-a pozivajući se na članak 4 ugovora koji omogućuje članici Saveza da zatraži konzultacije s ostalim članicama ako se osjeti ugroženom. Turska se nije pozvala na članak 5 koji podrazumijeva zajedničku vojnu akciju.

You may also like