NE Krško se zaustavlja preko vikenda

Iz Nuklearne elektrane Krško najavili su kako će u noći s četvrtka na petak, nakon postupnog smanjivanja snage, zaustaviti elektranu do početka slijedećeg tjedna, kako bi se otklonile tehničke smetnje u vezi s mjeračima temperature primarnog hladila.

“Nakon dva mjeseca stabilnog rada u 28. gorivom ciklusu Nuklearnu elektranu Krško zaustavit ćemo nakon postupnog smanjivanja snage u noći s četvrtka na petak. Tijekom zaustave otklonit ćemo tehničke smetnje u vezi s mjeračima temperature primarnog hladila. Ponovnu sinkronizaciju elektrane s elektroenergetskom mrežom planiramo u početku sljedećeg tjedna, odnosno 20. srpnja u 0,00 sati”, izvijestili su iz NE Krško.

Podsjećaju, naime, kako su nakon remonta opažene smetnje na mjernom sustavu temperature primarnoga kruga koji se temelji na direktno ugrađenim senzorima temperature u primarni rashladni krug. Zaustava se, prema riječima člana uprave NEK-a Hrvoja Perharića, planira u razdoblju od 17. do 19. srpnja. “Uz samu zamjenu neispravnog termoelementa, predviđamo i provedbu niza dijagnostičkih i korektivnih aktivnosti u svrhu pridobivanja podataka neophodnih za analizu i daljnje određivanje temeljnog uzroka kvara. Također, zaustava će se iskoristiti i da se izvrši pregled i njega opreme nakon dvomjesečnog rada elektrane”, izjavio je Perharić.

Senzori se nalaze u cjevovodu u kojem kruži reaktorsko hladilo, a pokazali su se nestabilnima, zbog čega će tijekom zaustave biti zamijenjeni. Ujedno će se izvesti dodatna mjerenja kako bi se našao uzrok otkaza mjerača, a koja će biti ključni podatak za dugoročno rješenje i osiguranje ispravnog rada mjernog sustava, najavljuju iz NE Krško. Kako bi se mogli zamijeniti temperaturne elemente, elektrana mora biti u stanju vruće zaustave, a primarni reaktorski rashladni sustav rashlađen na 120 stupnjeva Celzijevih, s 304 stupnja Celzijeva, koliko iznosi prosječna temperatura primarnog reaktorskog hladila tijekom rada elektrane punom snagom, objašnjavaju iz nuklearke.

Iz NE Krškog najavljuju i kako će se tijekom vruće zaustave elektrane povremeno ispuštati para iz sekundarnog – klasičnog – nenuklearnog dijela elektrane, što će se čuti u okolini. Ugradnju zamjenskih mjerača i ostale radove izvest će ekipe NEK-a uz sudjelovanje s vanjskim izvoditeljima, zaključuju iz NE Krško. Iz NE Krško, koja je bila u redovnom remontu od 11. travnja do 17. svibnja, su još početkom lipnja bili najavili kratkotrajno zaustavljanje nuklearke zbog tehničkih problema uočenih na sustavu koji prati temperaturu vode kojom se hladi reaktor.

You may also like