NE Krško premašilo proizvodnju za ovu godinu

Nuklearna elektrana Krško (NEK) jučer popodne dosegnula je planiranu ovogodišnju proizvodnju od 5330 gigavatsati (GWh) električne energije, izvijestili su u srijedu iz NEK-a.

“Ostvareni rezultat, kojemu, uz pouzdanost rada, dodatnu vrijednost donose ispunjeni sigurnosni pokazatelji, visoka pouzdanost nuklearnog goriva i dosljedno poštivanje svih upravnih i okolišnih ograničenja, odraz su čvrste namjere da će nuklearna elektrana biti primjer nuklearne sigurnosti i izvrsnosti na globalnoj razini – kao što smo opredijelili našu viziju”, navodi se u priopćenju nuklearke.

Ističu i kako NEK, s obzirom na svoje pogonske karakteristike, pokriva osnovno opterećenje cijele godine te je, kao pouzdan izvor radne i jalove snage, važna potporna točka elektroenergetskog sustava. “NEK je i u godini koja istječe osigurao važan udio električne energije i sudjelovao u stabilnosti obaju elektroenergetskih sustava. Konkurentnom proizvodnom cijenom pridonio je prihvatljivosti cijene električne energije za domaćinstva i konkurentnosti gospodarstva”, naglašavaju iz nuklearke.

Vlasnici nuklearke u Krškom su slovenska GEN energija i Hrvatska elektroprivreda, a dva partnera imaju pravo i obavezu preuzimanja 50 posto ukupne raspoložive snage i električne energije na pragu NEK-a.

You may also like

0 comments