NE Krško najsigurnija

Zagreb – Nakon što je NE Krško u 2014. godini ostvarila rekordnu povijesnu proizvodnju od 6,06 TWh uz raspoloživost od 100 posto, Svjetska organizacija operatera nuklearnih elektrana je izvijestila je da elektrana ima i vrhunske sigurnosne značajke.
Svjetska organizacija operatera nuklearnih elektrana (WANO) provela je krajem 2014. godine opsežnu provjeru rada Nuklearne elektrane Krško. To je već četvrta takva misija u NEK-u. Pregled je izveo tim od 42 stručnjaka s pojedinih područja organizacije WANO i predstavnika nuklearnih elektrana iz 13 država. Na području izvedbe preporuka WANO-a koje proizlaze iz značajnih pogonskih iskustava ustanovljeno je da je NEK zadovoljavajuće proveo oko 80 posto preporuka. Provedba ostalih preporuka u procesu je izvođenja.

Tijekom pregleda WANO-a također su identificirane dobre prakse u NEK-u koje će biti primjer drugim nuklearnim elektranama po svijetu te stručna osposobljenost predstavnika Nadzornog odbora NEK-a koji sudjeluju pri donošenju značajnih odluka za elektranu.

You may also like