Ne isključuje se mogućnost Grexita

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ne isključuje mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, dok povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici kaže da bi to bila strašna pogreška.

“To nije naš cilj i naša namjera, ali ako se ponovno ne uspostavi povjerenje i ako nema vjerodstojnog reformskog paketa, izlazak Grčke se ne može isključiti”, rekao je Dombrovskis prije početka sastanka ministara financija eurozone, posvećenog Grčkoj. O Grčkoj će navečer razgovorati i premijeri država eurozone na izvanrednom summitu.

Potpuno suprotno govori drugi član Komisije, povjerenik Moscovici. “Grexit (izlazak Grčke) bio bi strašna pogreška, kolektivni poraz”, rekao je Moscovici. Obojica ističu da je sada na grčkoj strani da ponudi konkretne prijedloge kako dalje nakon što je na referendumu u Grčkoj odbijen prijedlog koji je bio prihvatljiv za ostalih 18 zemalja eurozone. “Jasno je da je Grčka suočena s velikim i hitnim izazovima. Početkom godine nazirao se oporavak gospodarstva, a sada je to poništeno. Potrebna je jasna strategija o tome kako Grčke može izići iz krize”, kaže Dombrovskis.

You may also like