Home Hrvatska Ne dolazak saveznika neće uništiti ugled Hrvatske

Ne dolazak saveznika neće uništiti ugled Hrvatske

by admin

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ne smatra da će izostanak većine hrvatskih saveznika na mimohodu u Zagrebu na obljetnicu akcije Oluja 4. kolovoza biti udarac ugledu i imidžu Hrvatske.

“Ne mislim da je to bilo kakav udarac Hrvatskoj. Upravo obrnuto, mislim da se treba držati Hrvatske vojske i to organizirati kao proslavu s paradom HV-a u glavnom gradu. To je naša stvar. Ne treba to povezivati ni sa kakvim sudjelovanjem bilo koga izvana. Svi koji žele su dobrodošli, a koji ne žele nikom ništa. Ne vidim u tome apsolutno nikakav problem. To je zaista naša stvar”,rekla je Pusić odgovarajući na pitanje novinara jutros na ulasku na sastanak Vijeća za vanjske poslove EU, piše Večernji list.

Podsjetimo, niz savezničkih država bilo je pozvano da pošalje svoje vojnike i vojnu tehniku na vojni mimohod povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja 4. kolovoza u Zagrebu, no čini se da gotovo sve odbijaju poziv. Slovenska vlada je promijenila odluku svoga ministarstva obrane, koje je prvotno bilo potvrdilo sudjelovanje deset pripadnika vojske i tri zrakoplova Pilatus, a kao obrazloženje za tu promjenu navela je da “na mimohodu neće sudjelovati ni neke druge savezničke države poput SAD-a, Velike Britanije i Mađarske”.

Srbija je lobirala protiv pojavljivanja stranih vojnika na mimohodu u Zagrebu, poručivši da će sve strane države koje u tom mimohodu budu sudjelovale time pokazati “antisrpsko stajalište”.

Related Posts