Ne bi bilo dobro da proces protiv Janše ostane bez sudskog epiloga

Slovenski premijer Miro Cerar komentirao je u utorak odluku suda u Ljubljani da zbog zastare zaustavi kazneni postupak u aferi Patria protiv bivšeg premijera Janeza Janše, rekavši da to nije dobro za pravnu državu, ali ni za Janšu. “To što postupak ostaje bez epiloga nije dobro za Sloveniju kao pravnu državu, ali ni za gospodina Janšu”, kazao je Cerar novinarima, prilikom otvaranja Međunarodnog obrtnog sajma u Celju.

Zbog navodnog prihvaćanja obećanog mita od finske tvrtke Patria 2005. godine, u vrijeme kad je vodio vladu, Janša je bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, od čega je u zatvoru proveo skoro šest mjeseci. Ustavni sud ove je godine poništio tu presudu i naredio ponovljeno suđenje pred novim sudskim vijećem, a Janši vratio zastupnički mandat u parlamentu.

Nova sutkinja u procesu Patria Tanja Lombar Jenko objavila je u ponedjeljak da je predmet ušao u apsolutnu zastaru te se postupak obustavlja. To znači da neće biti sudskog epiloga slučaja koji je zadnjih godina potresao slovenske sudske ustanove, ali i politiku, jer je Janša tvrdio da se radi o političkom montiranom procesu koji ima za cilj da ga se ukloni s političke scene, a iza čega navodno stoji bivši predsjednik Milan Kučan.

Odvjetnici Janše i drugih dvaju suoptuženika, koji su bili osuđeni za primanje mita zbog pogodovanja Patriji prilikom nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura, tvrde da obustava sudskog postupka zapravo znači da su njihovi klijenti nedužni.

Suprotno mišljenjima u javnosti kako je zaustavljanje postupka koji neće doživjeti pravni epilog kroz presudu znak da ostaje “sjena sumnje” da su Janša, poduzetnik Ivan Črnkovič i brigadir slovenske vojske Anton Krkovič ipak dobili novac od finske kompanije, njihov je advokat Franci Matoz kazao kako je dužnost pravne države dokazivati nečiju krivnju, a ne optuženih da dokazuju svoju nevinost te da je Janša i pred zakonom nedužan jer je prijašnju presudu poništio ustavni sud.

Cerar, koji je u središte svog premijerskog mandata stavio afirmaciju pravne države i vladavine prava, kazao je prije nekoliko mjeseci, komentirajući slučaj Patria, da nije dobro kad procesi završe bez presude, ali da odluke sudova treba poštovati bez obzira sviđaju li nam se ili ne. Time je neizravno kritizirao Janšu i njegove pristaše zbog višemjesečnih prosvjeda protiv prijašnje osuđujuće presude te Janšine tvrdnje da je slovensko pravosuđe zapravo “krivosuđe” kojim diktira politika.

Prema optužnici i presudi koju je ukinuo ustavni sud, Janša je kao premijer u svom prvom mandatu, započetom 2004. godine, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska tvrtka dobije posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima i oružjem, što je od početka negirao. Janša sada kao čelnik oporbe zahtijeva promjene u pravosudnom aparatu te tvrdi da bi oni koji su za fijasko postupka krivi na vrhovnom sudu i u državnom odvjetništvu za to trebali odgovarati građanima.

You may also like