Naznaka veće američke proizvodnje zadržala cijenu nafte na 64 dolara

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, zakočene nagovještajima veće američke proizvodnje koji su neutralizirali očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) produljiti razdoblje smanjene opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,61 dolar. U SAD-u bila je niža 45 centi i iznosila je 58,50 dolara.

Od sredine prošle godine proizvodnja sirove nafte u SAD-u porasla je 15 posto, na 9,66 milijuna barela dnevno, a američke su kompanije prošlog tjedna aktivirale i nova bušotinska postrojenja. I na mjesečnoj je razini broj bušotinskih postrojenja porastao, prvi puta od srpnja.

Veći broj bušotinskih postrojenja signalizira daljnje povećanje proizvodnje, što je zakočilo rast cijena nafte na početku novog tjedna, neutraliziravši utjecaj zatvaranja naftovoda Keystone na potezu SAD-Kanada dnevnog kapaciteta 590.000 barela.

Protuteža su pak bila očekivanja da će OPEC na sastanku u četvrtak produljiti razdoblje smanjene opskrbe do kraja iduće godine. Prema važećem sporazumu to bi razdoblje trebalo biti zaključeno u ožujku. “Dugotrajna retorička baražna vatra kojom OPEC podupire cijene zacementirala je rašireno uvjerenje da će ograničenje opskrbe biti produljeno do kraja iduće godine”, konstatira Stephen Brennock iz londonskog brokerskog društva PVM Oil Associates.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak je iznosila 61,64 dolara, te je porasla 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like