Nazire se deblokada Sueskog kanala

Pokrenuti motori

Golemi kontejnerski brod koji od utorka blokira Sueski kanal oslobođen je i pokrenuo je motore, priopćila je danas tvrtka Inchcape Shipping. Brod Ever Given uspješno je vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4:30, objavila je tvrtka na svom Twitter-profilu.

Brod koji plovi pod panamskom zastavom, dug 400 metara i težak 200.000 tona, zaglavio se poprijeko na jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih putova zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su utjecali na vidljivost.

Nakon iznenadnog udara vjetra koji mu je poremetio kurs, nasukao se u kanalu, na mjestu širokom manje od 300 metara. Bageri i tegljači radili su danonoćno kako bi ga oslobodili.

Plima je uz puni Mjesec noćas pomogla u oslobađanju zaglavljenog broda, navela je tvrtka. Blokada kanala omela je lanac opskrbe te je utjecala na globalna tržišta, a šteta se procjenjuje u milijardama dolara.

Zasad nije poznato kad će Sueski kanal ponovno biti otvoren za promet.

Kako navode vlasti, oko 370 brodova s obje strane čeka prolazak kroz kanal, uključujući 25 naftnih tankera. Bloomberg je izvijestio da ih je ondje možda i 470.

Sueski kanal, koji spaja Mediteran s Crvenim morem, najkraća je trgovačka ruta između Azije i Europe.

Blokada Sueskog kanala ubrzala je prilagodbu globalnih opskrbnih ruta i lanaca koja je u tijeku zbog pandemije covida-19, izjavio je šef danske brodarske tvrtke Maersk Soren Skou.

Prema njegovim riječima, vodeće svjetske tvrtke povećavaju broj dobavljača kako ih netko od njih ne bi “nasukao”.

“Prelazimo s pravovremene opskrbe na isporuku ‘za svaki slučaj’ kako bismo stvorili velike zalihe i izbjegli poremećaje. Incident u Sueskom kanalu natjerat će ljude da razmišljaju o promjeni opskrbnih lanaca”, prenosi u ponedjeljak Financial Times izjavu šefa Maerska.

“Dobro je kad isporuka na vrijeme uspije, ali ako ne uspije, prodaja propada”, rekao je Skou i dodao da uštede na troškovima pravovremene isporuke ne mogu nadmašiti negativne posljedice gubitka prodaje.

Maersk je svjetski lider u kontejnerskom brodarstvu. Zbog nasukavanja kontejnerskog broda Ever Given i blokade Sueza, preusmjerio je 15 brodova na puno dužu rutu oko Afrike. To povećava vrijeme njihova dolaska do odredišne ??luke za 10 dana.

Maersk, koji prevozi robu za mnoge najveće svjetske tvrtke kao što su H&M, Nike i Unilever, razmatra upotrebu zračnog prijevoza za isporuku kritičnih komponenata kupcima.

You may also like