NATO u Crnoj Gori uništava višak oružja

Crnogorsko Ministarstvo obrane potpisalo je s NATO-vom Agencijom za podršku i nabavu (NSPA) provedbeni sporazum o uništavanju viškova streljiva i eksplozivnih sredstava u Crnoj Gori, čime su osigurani uvjeti za sigurnosno uništenje oko 400 tona viška naoružanja i ubojitih sredstava.

“Riječ je o kompleksnim minsko-eksplozivnim sredstvima, uglavnom mornaričkom i zrakoplovnom streljivu velikog kalibra, koje se nalazi u skladištima crnogorske vojske”, priopćilo je ministarstvo obrane.

Crna Gora je, dodaje se, na svom teritoriju naslijedila od bivše JNA velike količine zastarjelog naoružanja i ubojitih sredstava, koje su predstavljale latentnu opasnost, kako za okoliš, tako i za živote ljudi. “Dosad je od ukupnog viška koji je iznosio 10.742 tone, uništeno 8.304 tone (77 posto)“, podsjećaju iz ministarstva, dodajući da na taj način nastavljaju s dosljednim provođenjem procesa razvojačenja. “U tom kontekstu je uspostavljena konkretna suradnja sa Savezom koja je rezultirala odlukom NATO-va odbora u kolovozu 2014. kojom je odobreno formiranje Zaklade za uništavanje viškova streljiva u Crnoj Gori. Za realizaciju programa zadužena je NSPA“, navodi se u priopćenju.

U Ministarstvu obrane ističu da se realizacijom tog projekta, uz stručnu podršku NATO-vih partnera, dodatno doprinosi očuvanju nacionalne i regionalne sigurnosti, kao i okoliša u Crnoj Gori. Sve troškove uništenja tog dijela viška naoružanja u Crnoj Gori snose Njemačka, Turska, Mađarska, Hrvatska i Velika Britanija, kao vodeća zemlja zaklade.

You may also like

0 comments