NATO solidaran s Turskom, poziva na smanjenje napetosti, Rusija šalje lovce

NATO je u utorak izrazio solidarnost s Turskom nakon što su njezine snage oborile ruski vojni zrakoplov te pozvao Ankaru i Moskvu da rade na smanjenju napetosti.

“Kao što smo više jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Svjernoatlanskog vijeća na razini veleposlanika. Stoltenberg je pozvao na Ankaru i Moskvu na smirivanje napetosti. “Diplomacija i deeskalacija su važni za rješevanje ove situacije”, rekao je. Sjevernoatlantsko vijeće se sastalo na zahtjev Turske, koja je željela upoznati saveznike s današnjim incidentom. Turski vojni zrakoplov srušio je u utorak ruski zrakoplov u blizini tursko-sirijske granice.

Ruske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom.

General Rudskoj je istakao kako je rusko ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica ‘Moskva’ krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom. “Zrakoplov Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizualni kontakt s našom posadom,” rekao je Rudskoj dodavši kako prema podacima uređaja za nadgledanje ruski zrakoplov nije prešao granicu s Turskom “Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku,” dodao je načelnik glavnog stožera.

Rudskoj je kazao kako je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oboril borbeni zrakoplov. On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je istaknuo kako je još jedan vojnik poginuo tijekom akcije spašavanja koja se nastavlja.

Američko bombardiranje bolnice Liječnika bez granica u Kunduzu, tijekom kojeg je poginulo 30 osoba, rezultat je ‘ljudske pogreške, propusta u proceduri, te tehničkih propusta, objavio je New York Times pozivajući se na vojni izbor blizak istrazi.

U zračnom napadu na bolnicu koji se dogodio 3. listopada ubijeno je 30 osoba, a 37 je izlijeđeno. Podsjetimo, prva reakcija Pentagona bila je da je bolnica pogođena slučajno, odnosno da je svrha bombardiranja bila zaštita američkih trupa koje su se našle usred vatre. “Do bombardiranja je došlo zbog kombinacije raznih čimbenika,” citirao je Times neimenovanog visokog dužnosnika Ministarstva obrane koji je otkrio kako istražna datoteka sadrži 3,000 stranica. Rezultati vojne istrage trebali bi biti objavljeni u srijedu.

Prva bomba pala je u 2.10 ujutro, nakon čega je osoblje bolnice telefonom zvalo stožer NATO saveza u Kabulu i vojne dužnosnike u Washingtonu. Međutim, bombe su još gotovo sat vremena zasipavale njihovu bolnicu. Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Campbell uputio je ispriku predsjedniku Afganistana Ašrafu Ganiju. Ispričao se i američki predsjednik Barack Obama. Liječnici bez granica, koji su bombardiranje ocijenili ratnim zločinom i zatražili neovisnu istragu, odbacili su američko pojašnjenje i tvrde da bombardiranje “nažalost nije bila greška”.

You may also like

0 comments