Home Energetika NATO savez traži alternativu ruskom plinu

NATO savez traži alternativu ruskom plinu

by Energypress.net

Jens Stoltenberg

Europa treba diverzificirati svoje opskrbe energijom, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju, dok je Britanija upozorila da je “velika vjerojatnost” da Rusija, veliki snabdjevač prirodnim plinom, želi da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Trećina isporuke plina za Europsku uniju zavisi od Rusije i svaki prekid bi pogoršao postojeću energetsku krizu uzrokovanu nestašicom.

Rusija je okupila oko 120.000 vojnika u blizini granica s Ukrajinom i zahtijeva od zapadne obrambene alijanse da povuče trupe i oružje iz istočne Europe i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži NATO-u.

Američki dužnosnici rekli su u subotu da je ruska vojna snaga proširena tako da uključuje zalihe za liječenje žrtava bilo kakvih sukoba.

Moskva poriče bilo kakav plan za invaziju, ali su u nedjelju rekli da će zatražiti od NATO-a da pojasni da li namjerava provesti ključne sigurnosne obaveze nakon što je ranije rekla da odgovor alijanse na njene zahtjeve nije otišao dovoljno daleko.

Sjedinjene Američke Države su priopćile da čekaju odgovor od Rusije. U njemu se navodi da se NATO neće povući iz istočne Evrope niti zabraniti Ukrajinu, ali je spreman razgovarati o temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.

Mađarska će u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sljedeći tjedan pokušati dogovoriti veću opskrbu plinom, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Mađarska je u kolovozu s ruskim Gazpromom sklopila novi dugoročni ugovor o opskrbi plinom koji joj u idućih 15 godina jamči isporuku 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, uz mogućnost izmjene dogovorenog obujma isporuka nakon 10 godina. Sporazum je stupio na snagu u listopadu prošle godine.

Related Posts