NATO savez slavi sedamdeset godina, evo što kvari proslavu

Stoltenberg kohezivni faktor
Nakon sedamdeset godina od osnutka NATO saveza, koji je nastao kako bi se zapad suprotstavio nadolazećoj socijalističkoj prijetnji, svijet se u mnogome promijenio, na scenu su danas stupili novi igrači poput Rusije i Kine.

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora sa svojih današnjih 29 zemalja članica proslavit će svoj 70. rođendan sastankom ministara vanjskih poslova u srijedu i četvrtak u Washingtonu, gdje će, u reminiscenciji na hladni rat, Rusija biti glavna tema. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je uoči godišnjice da će ministri raditi na tome da “NATO bude tu i idućih 70 godina” i kritizirao je Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

Problemi nastaju I kada vidimo unutrašnje prilike te nesreću mnogih članica politikama Donalda Trumpa. Američki predsjednik Donald Trump neprestano kritizira i svoje saveznike. Trump od početka mandata pritišće države članice da ispune zajednički zadani cilj o izdvajanju dva posto BDP-a na obranu.

Čak se i podrugljivo zapitao ima li smisla braniti male države NATO-a kao što je Crna Gora

Čelnici NATO-a održat će godišnji summit u prosincu u Londonu, ali neće biti upečatljivih proslava 70. Godišnjice, što je u ključnoj suprotnosti s obilježavanjem 50. godišnjice saveza, kada su čelnici svih država posjetili Clintonovu Bijelu kuću.

Ove godine  u Anthemi, novoj i modernoj koncertnoj dvorani u američkom glavnom gradu sastat će se šefovi diplomacija.

NATO je u četvrtak produžio mandat Stoltenbergu za dvije godine, do kraja 2022. Ako ostane do kraja mandata postat će drugi najdugovječniji šef NATO-a nakon bivšeg nizozemskog ministra vanjskih poslova Josepha Lunsa koji je bio glavni tajnik od listopada 1971. do svibnja 1984. Stoltenberg je popularan među saveznicima, a voli ga i Trump koji ga smatra zaslužnim za povećanje europskog izdvajanja za obranu, rekli su diplomati.

You may also like

0 comments