NATo razmjestio četiri postrojbe na istoku Europe

NATO će u tri baltičke zemlje i Poljskoj razmjestiti četiri “osnažene” bojne kao odgovor na djelovanje Rusije u Ukrajini, priopćio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Planiramo razmjestiti četiri multinacionalne osnažene bojne u baltičkim zemljama i Poljskoj. To će poslati jasan signal da je NATO, u slučaju vanjske agresije, spreman braniti sve svoje saveznike”, kazao je Stoltenberg.

Odluka o tome će biti donesena na sastanku ministara obrane članica Saveza u Bruxellesu koji se održava u utorak i srijedu. Detalji o veličini, sastavu i opsegu snaga koje će se razmjestiti na istočnom krilu NATO-a tek se trebaju doraditi.

To razmještanje snaga jedna je u nizu mjera koje je NATO poduzeo od početka izbijanja ukrajinske krize u proljeće 2014. kako bi pojačao mogućnost reakcije savezničkih vojski i dao potporu članicama Saveza koje dijele granicu s Rusijom. “Nema nikakve sumnje da sve što smo učinili predstavlja odgovor na akcije Rusije na Krimu i Ukrajini”, istaknuo je Stoltenberg.

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a sastaju se 8. i 9. srpnja na summitu u Varšavi gdje će potvrditi razmještanje trupa i otkriti sve detalje.

You may also like