NATO pozvao Rusiju suspendirati priznanje Južne Osetije i Abhazije

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Petr Pavel je pozvao Rusiju da “povuče priznanje” Abhazije i Južne Osetije.

“Pozivamo Rusiju da povuče priznanje neovisnosti dviju regija i da pokaže poštovanje prema gruzijskim granicama”, rekao je general nakon susreta s ministrom obrane Gruzije Levanom Izorijom, prenosi agencija RIA Novosti.

Pavel također smatra da bi Rusija trebala sudjelovati u osiguravanju sigurnosti Crnog mora. “Svjesni smo toga da je potreban razuman dijalog s Rusijom kako bi ona postala sudionica u procesu osiguravanja sigurnosti Crnomorske regije”, rekao je general.

Gruzijska vojska je 2008. godine napala Južnu Osetiju i uništila dio njezinog glavnog grada. Rusija je, braneći stanovnike republike, od kojih su mnogi uzeli rusko državljanstvo, tamo uvela svoje snage i istisnula gruzijske vojnike. Poslije “petodnevnog rata” je Moskva priznala suverenitet obiju bivših gruzijskih autonomija, Južne Osetije i Abhazije. Vojni odbor je glavno vojno tijelo NATO-a koje savjetuje građanske strukture saveza koje su odgovorne za donošenje odluka – Sjeveroatlantsko vijeće i Skupinu za nuklearno planiranje.

U četvrtak je u okviru iznenadne provjere borbene pripravnosti aktivirano oko tri tisuće vojnika iz jedinica na Krimu i Sjevernom Kavkazu, priopćili su za TASS iz službe za odnose s javnošću Južnog vojnog okruga. „Danas je u skladu s odlukom zapovjednika snaga Južnog vojnog okruga, generala-pukovnika Aleksandra Dvornikova, s ciljem iznenadne provjere borbene pripravnosti aktiviran niz jedinica i vojnih postrojbi okruga, razmještenih u Karačajevo-Čerkesiji, Čečeniji, Dagestanu i na Krimu“, stoji u priopćenju.

Kako su pojasnili u službi za odnose s javnošću, u provjeri borbene pripravnosti će sudjelovati oko tri tisuće vojnika i više od tisuću jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući tenkove T-72B3, borbena pješačka oklopna vozila BMP-3 i oklopne transportere BTR-82A. Vojnici će vježbati na poligonima, odbijat napade uvjetnog neprijatelja i izvoditi gađanja. „Posebna će pažnja tijekom provjere biti posvećena kontroli nad organizacijom zapovjednika i stožera za sveobuhvatno i kvalitetno upravljnje, interakciju i komunikaciju između jedinica“, stoji u priopćenju.

You may also like