NATO pokrenuo šest zapovjednih centara na svome istočnom krilu

Šest zapovjednih centara NATO-a na njegovom istočnom krilu od utorka je u uporabi, potvrđeno je iz sjedišta Saveza u Bruxellesu, prenosi dpa i podsjeća da je riječ o lancu centara kao odgovoru na novu sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Rusija, s obzirom na njezinu potporu proruskim separatistima na istoku Ukrajine i aneksiju Krima.

Centri u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Latviji, Litvi i Estoniji predstavljat će vezu između NATO-a i oružanih snaga tih zemalja. “Počeli su s radom, ali još uvijek ne s punim kapacitetom”, kazao je glasnogovornik NATO-a.

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg u četvrtak bi trebao nazočiti svečanosti otvaranja u zapovjednom centru u Litvi, prilikom posjete toj zemlji. Odluka o uspostavi tzv. integracijskih jedinica NATO-a donesena je na summitu u Walesu prošlog rujna. U potpunosti će biti u punoj funkciji do sljedećeg summita u Varšavi u srpnju 2016.

U svakom zapovjednom centru u šest istočnoeuropskih zemalja bit će oko 40 vojnih osoba iz zemalja članica NATO-a. Stoltenberg je tražio od članica NATO-a da povećaju izdvajanja za obranu.

You may also like

0 comments