NATO od ponedjeljka pokazuje mišiće u Sredozemlju

NATO i njezine saveznice započet će u ponedjeljak najveće vojne vježbe na Sredozemlju u posljednjih deset godina pokazujući svoju moć u trenutku dok Rusija ojačava svoje pozicije na području istočnog Mediterana.

Iako su vježbe planirane mnogo prije ruske vojne intervencije u Siriji, jačanje sukoba na području Sjeverne Afrike i Bliskog istoka pred NATO postavlja izazov da reagira na različite prijetnje na svojim granicama. U vježbama će tijekom pet tjedana sudjelovati 36.000 pripadnika oružanih snaga, 230 vojnih jedinica, 140 zrakoplova i više od 60 ratnih brodova. NATO i njegovi saveznici žele pokazati da mogu djelovati u nečemu što je britanski ministar obrane Michael Fallon nazvao “mračnijim i opasnijim svijetom”.

Neki od najviše pozicioniranih dužnosnika Saveza u ponedjeljak će u zrakoplovnoj bazi u južnoj Italiji biti na smotri zrakoplova i helikoptera. Savez je suočen s tim kako reagirati na rusku prijetnju koja više nije samo na istočnoj granici NATO-a. “NATO treba strategiju za južnu granicu, za ono što se događa na tom luku nestabilnosti od Iraka do Sjeverne Afrike”, kazao je britanski veleposlanik pro NATO-u Adam Thomson. “U savezu se moramo također suglasiti oko dugoročnog odnosa prema Rusiji”.

Rusija je početkom godina održala vojne vježbe s više od 45.000 vojnika kao i vježbe na Sredozemlju prije napada na Siriju i sada je pozvana kao promatrač na vježbama. Savez, koji je bio usmjeren na zaštitu svojih istočnih članica, uspostavio je male zapovjedne i kontrolne centre od Estonije do Bugarske koji mogu u kratkom vremenu dobiti potporu snaga za brzo djelovanje u slučaju napada. “Ranije smo govorili o prijetnjama s istoka i prijetnjama s juga a sad su se one spojile”, kazao je dužnosnik NATO-a.

Cilj vježbi je provjeriti sposobnost novih brzih snaga koje se mogu rasporediti na područje koje trebaju štititi unutar tjedan dana. Dok Poljska vidi ulogu tih snaga samo na granici NATO-a prema Rusiji zemlje poput SAD-a, Francuske i Britanije smatraju da bi mogle djelovati u Turskoj te izvan granica NATO-a kako bi se stabilizirale nove vlasti u Libiji i Siriji.

You may also like