NATO neće slati kopnene snage u Siriju

NATO je isključio mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv militanata Islamske države u Siriji, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švicarski tisak ističući potrebu jačanja lokalnih snaga.

“To nije na dnevnom redu koalicije i NATO saveznika”, kazao je za Tages-Anzeiger upitan o slanju kopnenih snaga kao potpori zračnim udarima koje izvode koalicijske snage. “SAD ima ograničeni broj specijalnih snaga. Cilj je jačanje lokalnih snaga. To nije lagano ali je jedina opcija”, dodao je.

Stoltenberg je istaknuo da sukob nije rat između Zapada i islamskog svijeta nego protiv “ekstremizma i terorizma”. “Muslimani su na prvoj crti bojišta u ovom ratu. Većina žrtava su muslimani i većina onih koji se bore protiv IS-a su muslimani. Ne možemo za njih voditi taj rat”, kazao je. Stoltenberg je kazao kako će NATO pomoći da Turska poboljša svoju protuzračnu obranu nakon što su njezine snage srušile ruski borbeni zrakoplov prošlog mjeseca. Savez će usvojiti niz mjera za Tursku do Božića, dodao je. Istaknuo je da je potrebno smiriti odnose s Rusijom nakon obaranja njihova zrakoplova a pozvao je i na konstruktivniju ulogu Rusije u borbi protiv IS-a.

Italija će u siječnju biti domaćin sastanka država koje se bore protiv Islamske države (IS), izjavio je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni. On je novinarima rekao da će se o strategiji protiv IS-a raspravljati “na raznim sastancima, a jedan od njih će biti sastanak koalicije protiv IS-a u Rimu za mjesec i pol dana”. Talijanski premijer Matteo Renzi izjavio je u nedjelju da se Italija ne namjerava priključiti koaliciji predvođenoj SAD-om protiv IS-a te da će zračni udari samo izazvati dodatni kaos u regiji.

Izaslanak američkog predsjednika Baracka Obame pri koaliciji koja se bori protiv Islamske države zanijekao je u ponedjeljak da su borbeni zrakoplovi koalicije pogodili sirijski vojni kamp, nakon što ih je sirijska vlada optužila za napad na provinciju Deir al Zor. Brett McGurk kazao je na svom Twitter računu da nije bilo udara koalicije nigdje unutar 55 kilometara oko kampa. “Izvješća o uključenosti koalicije su lažna” napisao je. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je u ponedjeljak da su četiri sirijska vojnika ubijena a 13 ih je ranjeno kad su koalicijske snage predvođene SAD-om bombardirale kamp sirijske vojske. Sirijska je vlada to okarakterizirala činom agresije protiv Sirije.

You may also like