NATO kreće u rat protiv ruske propagande

NATO bi mogao krenuti u borbu protiv ruskog “korištenja informacija kao oružja”, taktike koju je Kremlj primijenio u akcijama poput zauzimanja Krima 2014., stvaranjem novog, snažnijeg komunikacijskog odjela i skidanjem oznake povjerljivosti s osjetljivog materijala, navodi se u nacrtu planova.

NATO i EU su zabrinuti zbog zbog mogućnosti Rusije da koristi televiziju i internet kako bi prenijela, po tvrdnjama dviju integracija, namjerne dezinformacije. EU je prošle godine uspostavio posebni odjel za borbu protiv, kakao navodi, otvorene propagande. U nacrtu prijedloga NATO-ovog vojnog odbora, koji je Reuters dobio na uvid, stoji da bi vojna taktika – shvatiti protivnika i zatim utjecati na strani auditorij – mogla postati dio integriranije komunikacijske strategije.

Dokument na 23 stranice dio je rasprave u NATO-u koja traje već dugo. NATO je odbio komentirati taj nacrt, ali je rekao da njegov vojni odbor radi na politici strateških komunikacija. “Zemlje članice još moraju razmotriti taj nacrt politike i one će na kraju odlučivati o njemu”, rekla je Eva Svobodova, savjetnica za javne poslove i strateške komunikacije predsjednika vojnog odbora.  Iako takvu strategiju zagovaraju Britanija i druge članice, SAD je oprezan glede bilo kakve strategije koja bi se mogla tumačiti kao propaganda. Dužnosnici kažu da vjerodostojnost NATO-a počiva na otvorenosti i iskrenosti.

Rusija je investirala u medijsku organizaciju, nazvanu Sputnjik, sa stotinama novinara u inozemstvu, čiji je cilj odvratiti svijet od onoga što se u Rusiji naziva agresivnom zapadnom propagandom.
Sada je vrlo aktivna i na internetu, na društvenim mrežama poput Twittera.  “Oni mogu stvoriti virtualnu stvarnost čija je svrha zbuniti i postići određene ciljeve”, rekao je jedan zapadni diplomat.

Njemačka je upozorila u srijedu Rusiju da ne radi propagandu od navodnog sliovanja njemačko-ruske djevojčice nakon što je šef ruske diplomacije optužio vlasti u Berlinu za “pometanje problema pod tepih”. Ured tužitelja u Berlinu provodi istragu slučaja 13-godišnje Lise F., koja je rekla policiji da su je oteli migranti u jednoj četvrti istočnog Berlina prije dva tjedna, držali zatočenu 30 sati i silovali.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Moskvi da je “jasno da djevojčica ni pod kojim okolnostima nije dobrovoljno nestala na 30 sati”. Njegov njemački kolega po dužnosti Frank-Walter Steinmeier oštro je uzvratio u srijedu kazavši da nema opravdanja za iskorištavanje tog slučaja u svrhu “političke propagande i utjecaja te razbuktavanja već ionako teške domaće rasprave o migrantima”. Slučaj Lise F. izazvao je bijes u ruskoj zajednici u Berlinu i ruski su mediji naveliko izvještavali o njemu. Oko 700 ljudi je prosvjedovalo ispred ureda kancelarke Angekle Merkel u subotu s plakatima na kojima je pisalo: “Naša djeca su u opasnosti” i “Danas moje dijete, sutra vaše”.

Glasnogovornik ureda državnog odvjetnika u Berlinu Martin Steltner je rekao u srijedu da nema dokaza da je djevojčica oteta i silovana. Dodao je da je u istrazi otkriveno da je ona imala dobrovoljne seksualne kontakte s dvojicom dvadesetogodišnjaka prije nego što je nestala te da oni nisu imali veze s njezinim 30-satnim nestankom.Muškarci su sada pod istragom zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnice. Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer rekao je u srijedu da nema ni najmanjeg razloga za dovođenje u pitanje rezultata istrage.  Također je kritizirao ruske medije. “…U laži su kratke noge”, dodao je Schaefer.

You may also like

0 comments