NATO inspekcija pokazala nekredibilnost slovenske vlade

Nedavna misija NATO saveza, koja je ispitivala obrambene kapacitete Slovenije, ustanovila je da ona kao članica saveza ne doprinosi savezništvu u dovoljnoj mjeri i da se ne drži obećanja o povećanju investicija za obranu te dovela u pitanje kredibilitet izjava premijera Mire Cerara da će se to promijeniti, tvrdi u petak mariborski dnevni list “Večer”.

Da je nedavna inspekcijska misija, koju je vodio zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Jonathan Parish, našla niz zamjerki na račun slovenskog doprinosa u NATO-u, potvrdio je za list predsjednik parlamentarnog odbora za obranu Matej Tonin rekavši da članstvo donosi privilegije, ali i obveze, te da se ne ispunjavaju obećanja koja je premijer Cerar dao glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu prilikom njegova posjeta Ljubljani u lipnju ove godine. “Ne ispunjavamo dužnosti i obećanja koje smo već dali. Članstvo u NATO savezu ne donosi samo privilegije nego i obveze”, kazao je Tonin za list.

NATO savez od članica očekuje izdvajanje oko 2 posto BDP-a za troškove obrane, a Cerar je bio obećao da će se proračunski dio namijenjen obrani iduće godine zadržati na ovogodišnjoj razini od 0,95 posto BDP-a, ali da će onda sljedećih godina postupno početi rasti. No, vlada je potom proračunskim dokumentima za iduću godinu smanjila sredstva namijenjena obrani na 0,94 BDP-a, a još manje planira za 2017. godinu, kad bi za tu svrhu namijenila milijun eura manje nego 2016., odnosno 374 milijuna eura, piše list.

Zamjerke na račun nedovoljnog izdvajanja Slovenije za obranu, ali i njena nedostatnog angažmana u međunarodnim misijama članovi NATO-ove inspekcije su “bez diplomatskih rukavica” iznijeli ministrici obrane Andreji Katič i drugim dužnosnicima. Uz to, prema nalazima NATO-one inspekcije, struktura slovenskih vojnih izdataka sasvim pogrešna jer 80 posto sredstava ide za plaće, dok je izdvajanje za investicije minimalno.

Inspekcijske misije NATO saveza po zemljama članicama trebaju rezultirati izvješćem o tome koliko je svaka članica vjerodostojan partner i kakav je njen udio u ukupnoj učinkovitosti kolektivnog sustava obrane, navodi “Večer” te dodaje da će tako sredinom iduće godine biti poznato i koliki je kredibilitet Slovenije u NATO savezu. U tom smislu treba tumačiti i izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je ovog tjedna na sjedištu NATO-a u Bruxellesu rekao da će Slovenija morati posvetiti više pažnje troškovima obrane i jačanju vojnih kapaciteta, nakon niza godina kad su ti troškovi padali zbog štednje i financijske stabilizacije, navodi “Večer”.

You may also like