NATO će se sastati s Tillersonom 31. ožujka

NATO je u ponedjeljak objavio da će se sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Saveza održati 31. ožujka, umjesto 5. i 6. travnja kako je bilo prvotno zakazano, te da će na sastanku sudjelovati i američki državni tajnik Rex Tillerson.

“Susret ministara vanjskih poslova NATO-a prebačen je na raniji datum, 31. ožujka”, objavila je na Twitteru glasnogovornica Oana Lungescu. Kako prenose agencije, promjenom datuma išlo se na ruku Tillersonu koji je poručio da neće moći stići na sastanak u travnju, najavivši posjet Rusiji. To je, dodaju agencije, izazvalo nagađanja o prioritetima Bijele kuće.

Odnos između nove američke administracije i NATO-a počeo je prilično burno nakon što je predsjednik Donald Trump taj vojni Savez nazvao “zastarjelim” i kritizirao članice da ne izdvajaju dovoljno za obranu. S obzirom na istaknutu ulogu SAD-a u NATO-u vrlo se rijetko događa da američki ministar obrane propušta sastanak Saveza na ministarskoj razini.

Obavještajni odbor američkog Senata planira ispitati zeta predsjednika Donalda Trumpa, Jareda Kushnera, u okviru istrage o vezama između Trumpovih suradnika i ruskih dužnosnika, piše u ponedjeljak New York Times. Kushner, Trumpov savjetnik tijekom predsjedničke kampanje, a sada i u Bijeloj kući, najbliža je osoba američkom predsjedniku koja će biti ispitana u vezi ruske uloge u američkim predsjedničkim izborima 2016.

Odbor će Kushnera pitati za dva sastanka s ruskim veleposlanikom Sergejom Kisljakom u Trump Toweru u New Yorku u prosincu prošle godine te za sastanak s direktorom državne banke za razvoj, navodi list pozivajući se na izvore u administraciji i Kongresu. Vnešekonombank je jedna od banaka koja se našla na popisu sankcija Obamine administracije 2014. nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim. Trumpova glasnogovornica Hope Hicks je kazala da se Kushner tijekom predsjedničke kampanje sastao s brojnim dužnosnicima stranih zemalja.

You may also like

0 comments