NATO će odgovoriti na kibernetički napad

Veliki kibernetički napad mogao bi izazvati kolektivni odgovor NATO-a, upozorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Bild od četvrtka. “Ozbiljan kibernetički napad mogao bi biti smatran slučajem za Savez. Tada NATO može i mora reagirati”, rekao je. “Kako, to će ovisiti o ozbiljnosti napada.”

Stoltenberg je to rekao nakon što su ministri NATO-a ovaj tjedan odlučili da je kibernetički prostor službeno operativno područje ratovanja, uz zrak, more i kopno. Dužnosnik NATO-a koji je želio ostati neimenovan rekao je da će NATO-ove kibernetičke aktivnosti biti čisto defenzivne. “Nemamo ofenzivnu kibernetičku doktrinu niti ofenzivni kibernetički kapacitet. I ne postoje planovi da NATO kao tijelo koristi takve kapacitete. NATO-ova temeljna kibernetička obrambena zadaća obrana je njegovih vlastitih mreža”, rekao je.

Pojedine države članice već su proglasile kibernetički prostor operativnim područjem ratovanja, uključujući SAD koji je 2011. upozorio da će odgovoriti na napade u kibernetičkom prostoru kao i na bilo kakvu drugu prijetnju.

You may also like