NATO bi morao u fokusu imati obranu Europe

Vojni savez
NATO mora se usredotočiti na osiguranje vlastita teritorija, a ne samo na inozemne misije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak tijekom posjeta tenkovskoj brigadi u sjevernoj Njemačkoj.

Na vojnom poligonu u Muensteru kancelarka je obećala osigurati sredstva potrebna njemačkoj vojsci da ispuni obveze u okviru NATO-a. Izazovi za NATO su i u Europi osim zadaća koje provodi u inozemstvu kao što su Afganistan i Mali, rekla je.

Podsjetila je na rusko pripojenje poluotoka Krima 2014. zbog čega je i uspostavljena NATO-ova vojna formacija Vrlo visokog stupnja spremnosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). “S obzirom na iskustvo koje smo tada proživjeli, nova situacija se pojavila koja zahtijeva obranu saveza”, rekla je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je preuzimjući dužnost rekao da je njegov prioritet okončati rat na istoku zelje,. Njemačka želi u suradnji s Francuskom pomoći Ukrajini da vrati svoj teritorijalni integritet, rekla je Merkel. Pošto je 2019. preuzela od Italije zapovjedništvo nad VJTF-om, njemačka 9. Panzerlehrbrigade jezgra je te sile od 8000 ljudi koju čine i pripadnici Francuske, Belgije, Luksembruga, Češke, Latvija i Litve.

Merkel je rekla da je Njemačka “već znatno povećala financijsku potrošnju za Bundeswehr zadnjih godina” te će “unatoč ograničenim mogućnostima tako i nastaviti u budućnosti, jer to naši partneri od nas očekuju”. Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritizirao Njemačku jer nije ispunila obvezu u okviru NATO-a o izdvajanju 2 posto BDP-a za obranu.

You may also like