Nastvlja se modernizacija Rafinerije Pančevo

Pančevo – Naftna industrija Srbije (NIS) ove će godine nastaviti modernizaciju Rafinerije Pančevo, u što će uložiti 300 milijuna dolara, najavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Prije tjedan dana je na natječaju izabrana  partnerska tvrtka, a raditće se na uvođenju tehnologije koksiranja. Cijeli posao trebao bi bitizavršen početkom 2019. godine, rekao je Kravčenko, na konferenciji za novinstvo na kojoj je predstavio rezultate poslovanja NIS-a u 2014. godini. U ovoj godini je najavio i nastavak realizacije projekta Termoelektrane-toplane Pančevo u suradnji sa ruskim partnerom, u što će biti uloženo 150 milijuna eura i u vuetropark Plandište u saradnji sa partnerom iz Kine, u što će biti investirano oko 150 milijuna eura.

Napomenuo je kako će ukupne investicije NIS-a u 2015. godini biti manje nego prethodnih godina i iznosiće najmanje 25 milijardi dinara, zbog vanjskih okolnosti, kao što su pad cijena nafte na svjetskom tržištu, pad vrijednosti dinara u odnosu na euro i dolar, sankcija uvedenih Gazpromu, koji je većinski vlasnik NIS-a, dugova državnih kompanija prema NIS-u, kao i cjelokupnog pogoršanja ekonomskih prilika u zemlji i svijetu.

Naveo je kako su investicije u 2014. godini iznosile oko 40 milijardi dinara, a bile su značajno manje nego prošlih godina. Povećana i izdvajanja NIS-a u budget Srbije te sada premašuju 15 posto prihoda nacionalnog budgeta. Dugovi državnih poduzeća prema NIS-u iznose 59 milijardi dinara, istakao je  i dodao kako očekuje da će najveća stara dugovanja Petrokemije i Srbijagasa biti vraćena za 2,5 godine, jer je NIS sa državom sklopio Memorandum o vraćanju tih dugova, dok je polovina duga Air Srbije od 30 milijuna evra već vraćena NIS-u, a druga polovina će biti do kraja ožujka.

Također je najavio kako  će u slijedećih nekoliko meseci otpustiti više od 200 ljudi, zbog otežanih uvjeta poslovanja. Ti će djelatnici dobiti  dvostruko veću otpremninu od radnika poduzeća u restruktuiranju, odnosno 400 eura po godini staža.  Otpustanje više od 200 djelatnika zaposlenih u NIS-u je nužno nakon rezova u menagemetu i zamjena stranih menagera domaćim te rezanja beneficija.
Profit NIS-a u prošloj godini bio je 27,8 milijari dinara, što je 42 posto manje nego u 2013. godini.

You may also like