Nastavljeni pregovori s Iranom

Laussana – Američki državni sekretar John Kerry i šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif nastavili su u utorak razgovore o nuklearnom programu Irana, ali izgledi za postizanje sporazuma krajem Ožujka sve su slabiji, prenose agencije.

Razgovori su nastavljeni u švicarskoj Lausanni jer su dan ranije razgovarali četiri sata, a o istom pitanju je iransko izaslanstvo u ponedjeljak u Briselu razgovaralo s europskim ministrima, no strane su izrazile skepticizam u vezi sa šansama za postizanje političkog sporazuma do zadanog roka. „Iran još mora donijeti teške odluke kako bi odgovorio na veliku zabrinutost koja i dalje okružuje njegov nuklearni program“, upozorio je u ponedjeljak navečer američki diplomata. Upitan o šansama zaključivanja sporazuma do 31. ožujka, odgovorio je: „Iskreno, ne znamo hoćemo li uspjeti“.

U pregovorima između Irana i zapadnih sila o nuklearnom programu Teherana nije postignut nikakav napredak, a značajne razlike i dalje ostaju, saznaje Al Jazeera iz evropskih diplomatskih izvora. “Razgovori su bili opširni i dugo su trajali, ali nisu uspjeli smanjiti neslaganja”, rekao je taj izvor, poslije razgovora iranskog šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa s francuskim, njemačkim i britanskim kolegama, prenosi agencija Reuters. Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Federica Mogherini rekla je da je imala konstruktivne razgovore s iranskim šefom diplomacije u Briselu, dodajući da će oni pomoći u dogovoru o nuklearnom programu s Iranom. “Uvjerena sam da će ovaj sastanak pomoći u napredovanju pregovora tokom sljedećih dana i sedmica”, rekla je Mogherini novinarima. “Raspravljali smo o svim preostalim razlikama”, dodala je. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, nakon dvosatnih razgovora, kojima je predsjedala Mogherini, kazao je da su “na stolu tehnički parametri za rješavanje nuklearnog spora”. Zatražio je od Irana i šest sila da ne “prokockaju” jedinstvenu šansu za dogovor.

“Moj je dojam da smo posljednjih tjedana postigli napredak, ali na dugoročnom planu još postoje značajne prepreke koje treba preći”, rekao je. Iran i velesile odredile su rok do 31. možujka da postignu politički dogovor koji će garantirati da Iran neće posjedovati nuklearno oružje, u zamjenu za ukidanje sankcija. Do 30. lipnja trebao bi se postići sveobuhvatni sporazum. Prije Brisela, Zarif se u Lausanni prvi put ove sedmice sastao s američkim državnim sekretarom Kerryjem. Zvaničnici su poslije razgovora priopđili da su SAD i Iran nekoliko pedalja bliže političkom dogovoru koji bi postavio osnovu za sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali da su razlike između Teherana i šest velikih sila ostale ogromne.

You may also like