Nastavljen rast plaća u Njemačkoj

Plaće u Njemačkoj porasle su u prosjeku u prvom tromjesečju za umjerenih 2,1 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog zavoda za statistiku.

Plaće navedene u Destatisovom izvješću uključuju osnovnu plaću plus posebne dodatke poput jednokratnih isplata, godišnjih bonusa i retroaktivnih dodataka baziranih na sporazumima o plaćama.

Izvješće državnog ureda za statistiku pokazuje da su plaće u prvom ovogodišnjem tromjesečju rasle snažnije od potrošačkih cijena, koje su u istom razdoblju uvećane 0,3 posto. Njihov je rast pritom ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje, kada su plaće na godišnjoj razini uvećane 2,0 posto.

Stopa rasta plaća ujedno je najslabija od drugog prošlogodišnjeg tromjesečja kada su plaće uvećane 3,1 posto. Analitičari napominju da su dogovorena povećanja plaća u ovoj godini za više od šest milijuna radnika relativno umjerena u usporedbi s prošlogodišnjima. Sindikati u Njemačkoj zastupaju oko 19 milijuna radnika a pregovaraju o plaćama svake odnosno svake druge godine.

You may also like