Nastavljen je uspon dolara

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna nastavljen uspon dolara jer ulagači vjeruju da američko gospodarstvo raste dovoljno brzo da bi Fed u drugoj polovici godine mogao povećati kamatne stope. Tečaj eura oslabio je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,3 posto, na 1,0985 dolara, a polovicom tjedna zaronio je i na samo 1,0819 dolara, najnižu razinu u mjesec dana. U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, ojačao 1,9 posto, pa mu je cijena skočila na 136,40 jena.

I dolar je ojačao prema ‘japancu’, za 2,2 posto, pa mu je tečaj porastao na 124,15 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 124,46 jena, najvišu razinu u 12 i pol godina. Dolar je prošloga tjedna nastavio jačati jer ulagači očekuju da će američka središnja banka do kraja godine, po prvi puta nakon osam godina, povećati ključne kamatne stope s rekordne niske razine od oko nula posto. U tim prognozama nije ih pokolebala ni druga procjena koja pokazuje da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ne porastao 0,2 posto, kako je pokazala prva procjena.

Pad gospodarstva uglavnom se pripisuje privremenim uzrocima, kao što su loše zimske vremenske prilike i štrajk u lukama. U drugom tromjesečju očekuje se oporavak, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će BDP porasti oko 2 posto. A to je, smatraju analitičari, dovoljno da bi Fed do kraja godine mogao odlučiti povećati kamatne stope, čime bi američka valuta dobila na privlačnosti, s obzirom da ostale najveće središnje banke u svijetu vode labavu monetarnu politiku.

Euro je, pak, pod pritiskom neizvjesnosti u vezi grčke dužničke krize. Grčka vlada vjeruje da će se uskoro postići dogovor o daljnjem financiranju kako bi izbjegla bankrot, no dužnosnici eurozone ne dijele njezin optimizam i poručuju da neće biti nove pomoći, ako Atena konačno ne predloži vjerodostajan plan reformi.  Najviše je, ipak, dolar prošloga tjedna ojačao prema japanskoj valuti jer se očekuje da će u drugom dijelu godine Bank of Japan dodatno olabaviti monetarnu politiku. Zahvaljujuči tome, tečaj dolara dosegnuo je polovicom tjedna 124,46 jena, najvišu razinu u 12 i pol godina.

No, njegov je uspon zaustavljen nakon upozorenja japanskog ministra financija Tara Asa. “Slabljenje jena u posljednjih nekoliko dana bilo je burno. Pozorno ću pratiti kretanja na tržištu”, kazao je Aso.

You may also like