Home Ekonomija Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata državnih službi

Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata državnih službi

by Petra Rajković

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u petak su nastavljeni pregovori Vladina pregovaračkog tima i predstavnika sindikata državnih službi o isplati povećanja osnovice plaća za šest posto u skladu sa sporazumom iz 2009. godine.

Radi se o sporazumu po kojem osnovica za plaće zaposlenih u državnim službama treba porasti za šest posto slijedom rasta BDP-a za više od dva posto u dva uzastopna kvartala.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša uoči sastanka izjavio je novinarima kako je uobičajeno da Vladina strana predloži tekst mogućeg sporazuma s kojim bi izašli pred sindikalna tijela.

Dođe li do dogovora o porastu osnovice za plaće, on bi se primjenjivao i na javne službe, dodao je Pleša.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su došli dobiti ono što im po zakonu pripada – božićnice i povećanje plaća. “Nećemo biti ničiji taoci, pa ni javnih službi”, poručio je Jagić.

Nastavak pregovora uslijedio je nakon što je u utorak Vlada zamolila za “time out” kako bi  usuglasila ponudu iza koje može stati, s obzirom da su propali pregovori s javnim službama. Predstavnici Vlade danas bi trebali pred sindikate državnih službi izaći s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice.

(Agencije)

Related Posts