Nastavljaju se loši odnosi Turske i Njemačke

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u petak da Njemačka ima “dvostruke standarde” i da se mora “naučiti pristojno ponašati” u odnosima s Turskom, optuživši Berlin da se zauzima za propast referenduma o jačanju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana otkazujući okupljanja podrške u Njemačkoj, prenose agencije.

“Ne žele da Turci provode kampanju (u Njemačkoj), zalažu se za ‘ne'”, izjavio je ministar Mevlut Cavusoglu. “Žele spriječiti nastanak snažne Turske”.

“Ako želite zadržati odnose, morate se naučiti pristojno ponašati s Turskom”, dodao je Cavusoglu ustvrdivši da bi se Njemačka trebala odnositi spram Turske kao prema “ravnopravnom partneru”. Govoreći pred novinarima u Ankari, Cavusoglu je rekao da “opstrukcija okupljanja u Njemačkoj pokazuje da Njemačka i Zapad imaju dvostruke standarde”.

Dva su okupljanja otkazana u četvrtak u Njemačkoj, jedan u Gaggenauu (na jugozapadu), gdje je trebao prisustvovati turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, a drugi u Koelnu, na kojemu je trebao sudjelovati turski ministar gospodarstva Nihat Zeybekci.

Gradska uprava Gaggenaua evakuirana je u petak ujutro zbog prijetnje bombom.

“Danas oko 7.30 sati primljena je telefonska prijetnja bombom a osoba je kao motiv navela otkazivanje događaja s turskim ministrom pravosuđa u četvrtak”, kazao je dužnosnik gradske uprave Dieter Spannagel. Policija je počela pretraživati prostorije gradske uprave a zasad nije pronađena nikakva bomba.

Odnosi Njemačke i Turske posebno su se pogoršali nakon pokušaja državnog udara u Turskoj u srpnju prošle godine. Europska unija kritizirala je Tursku zbog gušenja oporbe, masovnih uhićenja i otpuštanja iz državne službe nakon pokušaja državnog udara, dok Ankara optužuje Zapad zbog toga što nije jasno osudio udar.

(Agencije)

You may also like