Nastavlja se socijalno energetska kriza u Francuskoj

U Francuskoj vlada čudno ozračje, tjedan dana prije početka europskog nogometnog prvenstva Euro-2016 socijalna kriza u koju je upetljana izvršna vlast vodi zemlju u nesigurnost, ali tu temu su u petak zasjenile poplave na sjeveru zemlje.

Štrajkovi u prijevozu i osporavanje reforme zakona o radu nisu u petak zanimale medije koji su se bavili povijesnim vodostajima Seine i pritoka. U petak su i dalje trajali štrajkovi u željezničkom prometu, rafinerijama nafte, nuklearnim centralama i nekim centrima za tretiranje otpada, kao i u tvrtki Pariške zračne luke (ADP). Air France je predao obavijest o štrajku za razdoblje od 11. do 14. lipnja.

Izvršna vlast pokušava smiriti stanje prije otvorenja Eura-2016. Premijer Manuel Valls je ocijenio “razumljivim korakom” nastavak štrajka u željeznicama SNCF gdje socijalni partneri na stolu imaju plan koji jamči visoku razinu zaštite djelatnika. Štrajk SNCF u petak navečer nastavljaju dva sindikata, bez obzira na pozive predsjednika javnog poduzeća Guillaumea Pepyja da prekinu štrajk “u znak solidarnosti” s Francuzima koji trpe posljedice poplava. Jedna od glavnih sindikalnih federacija, Unsa, povukla se iz štrajka, jer je “zadovoljna” objašnjenjima uprave.

Stopa sudjelovanja je u petak pala na 10, 5 posto, navodi uprava, a u četvrtak je iznosila 15,2 posto. Ali poremećaji u prometu su i dalje veliki jer vozi samo 6 od 10 brzih vlakova i između tri i četiri vlaka od deset na regionalnim mrežama. Štrajk se nastavlja do ponedjeljka u ADP-u gdje uprava ističe da su njezina vrata otvorena za pregovore.

U pogledu Air Francea, gdje svi sindikati pilota pozivaju na štrajk zaštite radnih mjesta i plaća, bilo bi “nerazumljivo da Francuska bude blokirana u zračnom prometu tijekom nogometnog Eura”, rekao je u petak državni tajnik za prijevoz Alain Vidalies na RTL-televiziji. Koordinacijom državnih službi i naftnih kompanija omogućena je isporuka goriva na cijelom teritoriju iako je blokirano nekoliko rafinerija.

Ali štrajk u zbrinjavanju smeća, pokrenut u ponedjeljak, mogao bi ubrzo imati spektakularne učinke na ulicama, a tri od četiri glavna centra za tretiranje smeća u pariškoj regiji i nekoliko centara u Provansi bili su blokirani u petak u znak prosvjeda protiv zakona o radu. Uz poremaćaje povezuane uz štrajkove, nadovezuju se problemi povezani s poplavama poput zatvaranja muzeja i metro stanica Pariza.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, bivši premijer, založio se u petak za socijalni dijalog i pregovore radi usvajanja zakona o radu. Vlada drži da reforma zakona o radu treba otkočiti tržište rada i potaknuti smanjenje nezaposlenosti, čija stopa sada iznosi blizu 10 posto. Socijalnu krizu otežava rekordna nepopularnost predsjednika i vlade. Manje od godinu dana od sljedećih predsjedničkih izbora Francois Hollande ima potporu između 11 i 13 posto, a Manuel Valls od 14 do 18 posto, prema dvije ankete čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

You may also like