Nastavlja se recesija, pad proizvodnje energije gotovo 10 posto

Analiza DZS-a
Add content here
U Hrvatskoj je u studenom industrijska proizvodnja pala 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se ponovno našla u silaznoj putanji nakon rasta u listopadu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u studenom pala 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski studeni skliznula 1,7 posto.

Tako se proizvodnja ponovno našla u negativnom trendu, nakon što je u listopadu porasla 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin prvi rast nakon 11 mjeseci pada. Pad proizvodnje u studenom na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 17,6 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S padom od 9,1 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 3,6 posto. S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je u studenom na godišnjoj razini za 7,7, a intermedijarnih proizvoda za 3 posto. U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Industrijska je proizvodnja bila pod pritiskom i prije izbijanja koronakrize u ožujku ove godine, a tijekom te krize njezin je pad produbljen. Osim industrijske proizvodnje, u studenom je pao i promet u trgovini na malo na godišnjoj razini, za 0,7 posto, što je posljedica slabosti osobne potrošnje u ovo doba koronakrize.

Ti podaci ukazuju na nastavak recesije. U drugom je tromjesečju, naime, bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u trećem za 10 posto. S obzirom na slabe pokazatelje u listopadu i studenom, za očekivati je da će se pad gospodarstva nastaviti i u četvrtom tromjesečju 2020.

You may also like