Nastavlja se rat carinama između Kine i SAD-a?

 Kina je u četvrtak najavila da će uvesti privremene antidampinške carine na uvoz sintetskog kaučuka iz Europske unije, Sjedinjenih Država i Singapura.
Antidampinške mjere na uvoz gume najavljene su nakon što je inicijalna istraga kineskog ministarstva trgovine iznjedrila dokaze da EU, SAD i Singapur izvoze haloizobutenizoprenski (CIIR) kaučuk po cijenama nižim od troškova proizvodnje.

Uvoznici moraju položiti depozit u kineskoj carinskoj upravi u visini 26 posto do 66,5 posto troška robe a novac će se koristiti za plaćanje carina ako ministarstvo u završnom mišljenju potvrdi ocjenu o dampingu.

Damping “značajno šteti” kineskoj industriji, naglasilo je ministarstvo u priopćenju. SAD i Singapur najveći su izvoznici sintetskog kaučuka u Kinu, koja je prošle godine iz te dvije zemlje uvezla tu sirovinu za proizvodnju gume u vrijednosti 153 milijuna odnosno 115 milijuna dolara.

Najavljene kineske carine mogle bi raspiriti tinjajući trgovinski sukob između Pekinga i Washingtona koji su međusobno zaprijetili trgovinskim mjerama u vrijednosti više milijardi dolara.

U kineskom ministarstvu trgovine ponavljaju da dvije strane ne pregovaraju o trgovinskim razmiricama, što bi bilo u suprotnosti s prošlotjednom tvrdnjom američkog predsjednika Donalda Trumpa o “”sjajnim raspravama” Pekinga i Washingtona o trgovini. “Dvije strane nisu vodile bilateralne pregovore o američkoj istrazi pokrenutoj na temelju članka 301 niti o predloženoj listi kineskih proizvoda koje bi SAD carinio”, kazao je na redovnom brifingu za novinare glasnogovornik ministarstva Gao Feng.

Istraga bazirana na članku 301 fokusira se na navodno kinesko kršenje propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva, uključujući nepoštivanje prava inozemnih vlasnika patenata, podsjeća AFP.

You may also like