Nastavlja se rast BDP-a i u drugom tromjesečju

Vrijednost CEIZ indeksa u travnju je u odnosu na ožujak pala za neznatni 0,1 indeksni bod, no u odnosu na prosjek prvog tromjesečja CEIZ indeks je u travnju porastao za 0,4 indeksna boda što sugerira pozitivnu stopu promjene BDP-a i u drugom tromjesečju, objavio je u četvrtak Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

Vrijednost CEIZ indeksa u travnju je u odnosu na ožujak pala za neznatni 0,1 indeksni bod, ponajviše zato što je godišnja stopa rasta CEIZ indeksa u ožujku bila ujedno i najviša zabilježena stopa rasta još od listopada 2007. godine, napominju analitičari EIZ-a.

“Ipak, u odnosu na prosjek prvog tromjesečja CEIZ indeks je u travnju porastao za 0,4 indeksna boda što sugerira pozitivnu stopu promjene BDP-a i u drugom tromjesečju. Kako bismo mogli s većim stupnjem pouzdanja donositi zaključke o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, morat ćemo pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj”, ističu iz Ekonomskog instituta.

U priopćenju također navode kako je “prosječna vrijednost CEIZ indeksa u prvom tromjesečju 2016. godine bila je za 1,8 indeksnih bodova veća u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, što upućuje na zaključak da je u prvom tromjesečju došlo do značajnih pozitivnih pomaka u gospodarskoj aktivnosti”.

“Prva procjena bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2016. također upućuje na isti zaključak. Ukupna ekonomska aktivnost mjerena desezoniranim vrijednostima BDP-a se tako u prvom tromjesečju povećala za 0,9 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. godine”, navode iz EIZ-a.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremen

You may also like