Vlada slovenskog premijera Mire Cerara intenzivirala je mjere na sanaciji potencijalne štete nastale skandalom oko granične arbitraže, nakon jučerašnje najave premijera Zorana Milanovića da će Hrvatska izaći iz arbitražnog sporazuma zbog kontaminacije njegova dosadašnjeg postupka. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak kasno navečer da su slovenski diplomati u inozemstvu dobili instrukcije kako predstaviti sadašnji zaplet u zemljama u kojima su akreditirani, te da će njegovo ministarstvo danas održati brifing za strane diplomate akreditirane u Ljubljani sa istom temom.

Cerar bi danas, prema najavama, trebao objaviti ime novog slovenskog suca u arbitražnom tribunalu, s čime su se složile stranke koalicije i oporba, a formalnu odluku o njegovu imenovanju vlada će donijeti u srijedu. Predsjednik najveće slovenske oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša, koji je prije nekoliko dana izjavljivao da bi posljedice afere trebao preuzeti i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, kazao je da zbog sadašnje situacije na tome neće inzistirati i da je zaplet s Hrvatskom oko arbitraže potrebno riješiti, ali da je Cerar odlukom da ne smijeni Erjavca zapravo na sebe preuzeo odgovornost ako bi arbitraža bila do kraja kompromitirana te nije isključio da bi u buduućnosti to moglo dovesti do parlamentarne interpelacije protiv vlade.

Slovenski mediji i dalje objavljuju mišljenja slovenskih pravnika koji tvrde da izlazak Hrvatske iz arbitraže nije moguć jer to arbitražnim sporazumom nije predviđeno, a upućuju i na navodno šire regionalno značenje arbitražnog sporazuma za stabilnost u regiji.

ORaH je u utorak izvijestio kako se zalaže za prekid Sporazuma o arbitraži s obzirom na činjenicu da je objektivnost arbitražnog postupka o utvrđivanju granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije nepovratno narušena. “Zalažemo se za zaštitu hrvatskih interesa i održivu Hrvatsku, a temeljni preduvjet za to je poštivanje pozitivnih propisa, posebice propisa međunarodnog javnog prava. Ugovorna pravila značajna za rješavanje pitanja Piranskoga zaljeva sadržana su u Konvenciji o teritorijalnom moru i vanjskom pojasu iz 1954. godine i Konvenciji o pravu mora iz 1982. godine”, ističe u priopćenju ta stranka.

U konkretnom slučaju, navodi se dalje, razgraničenja između Hrvatske i Slovenije mjerodavno pravo čine obje Konvencije budući da su obje države ratificirale sukcesiju ratifikacija kojima je SFRJ kao država prednica postala strankom tih konvencija. Slijedom navedenog, a ako se pitanje razgraničenja na moru u cijelosti depolitizira te svede na isključivu primjenu pravnih pravila, pitanje može biti vrlo jednostavno riješeno. No, budući da su pregovori samih pregovarača i situacija oko arbitražnog postupka značajno udaljili pregovaračke strane, stajališta smo da bi države svoja nastojanja trebale usmjeriti prema međunarodnim pravosudnim tijelima, poručuje ORaH.

Inače, premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima saborskih klubova zastupnika da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom jer je kontaminiran te ocijenio kako to neće utjecati na odnose dviju zemalja. “Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži”, rekao je premijer nakon sastanka s predstavnicima klubova zastupnika naglasivši kako su na sastanku svi imali jedinstven stav. Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati, naglasio je premijer te poručio da će se Hrvatska držati međunarodnog prava.

Sastanak se održao uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, u srijedu i četvrtak, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade nakon što je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja opunomoćena za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i Europska komisija (EK) nije strana u arbitražnom procesu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica EK o skandalu s arbitražnim postupkom o granici između dviju zemalja. Na konferenciji za novinare u Bruxellesu Mina Andreeva podsjetila je da je EK pomogla u procesu uspostave arbitražnog postupka isključivo kao savjetnik. “Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i stoga Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu niti je izravno ili neizravno uključena u te postupke”, rekla je Andreeva.

Potvrdila je da je EK upoznata s aferom no da nema u tome “formalnu ulogu”. EK potpuno podržava rad Arbitražnog suda i uvjerena je da će propisi “koje su dvije strane prihvatile za njegovo djelovanje biti poštovano”, rekla je glasnogovornica. Dodala je da će EK sada čekati odluku Arbitražnog suda prije donošenja zaključaka.

Hrvatska je u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom nakon skandala prošli tjedan koji je razotkrio da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. U reakciji na hrvatsku odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma, slovenski premijer Miro Cerar je odmah objavio da Hrvatska to ne može jednostrano otkazati te je poslije podne pismom pozvao premijera Milanovića na tolerantno rješavanje zapleta i nastavak arbitraže

Related Posts