Nastavlja se angažman na prekidu vatre u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Petro Porošenko u srijedu su u gotovo dvosatnom telefonskom razgovoru potvrdili svoj daljnji angažman na prekidu vatre i povlačenju teškog oružja na istoku Ukrajine, stoji u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika.

Razgovarali su i o “pripremama za lokalne izbore u donbaskoj regiji početkom iduće godine”. Politički vođe Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine, koji nisu razgovarali u četvero od njihova posljednjeg sastanka u Parizu 2. listopada, istaknuli su važnost potpune primjene, tijekom 2016., svih točaka sporazuma dogovorenih u Minsku.

Složili su se da bi sastanak ministara vanjskih poslova četiriju zemalja, koji bi se trebao održati do početka veljače, “trebao rezultirati primjenom paketa mjera donesenih u Minsku”. Sporazum iz Minska, potpisan u veljači 2015., zahvaljujući francusko-njemačkom posredovanju, pridonio gotovo potpunom prestanku aktivne faze sukoba u istočnoj Ukrajini gdje je, od početka sukoba u travnju 2014., u okršajima između ukrajinskih vojnih snaga i proruskih pobunjenika ubijeno više od 9000 ljudi.

You may also like

0 comments