Nastavak opadanja optimizma na razini Europske unije

Nakon siječnja, i u veljači je zabilježen pad ESI indeksa (Economic Sentiment Indicator) na razini Europske unije. Vrijednost indeksa, koji rezultate istraživanja uspoređuje s dugogodišnjim prosjekom, pala je na najnižu razinu u posljednjih osam mjeseci, pri čemu su rezultati istraživanja kod svih uključenih sektora (industrija, usluge, građevinarstvo, potrošači, trgovina na malo) bili lošiji nego u siječnju.

Takvo kretanje indeksa upućuje na negativna kretanja u ekonomskom raspoloženju koja su uslijedila nakon dužeg razdoblja rasta ESI indeksa prisutnog od rujna 2014. godine. Kada se rezultati istraživanja promatraju po članicama, primjetna je veća disperzija pada raspoloženja nego u prethodnomu mjesecu. Naime, u siječnju je pad indeksa zabilježen kod jedanaest članica EU, dok je u veljači pad zabilježen gotovo kod svih članica osim na Cipru, u Poljskoj i Slovačkoj (za Irsku nema podataka).

Ostvareni rezultati u najvećoj se mjeri mogu povezati sa zbivanjima na globalnoj razini gdje dolazi do usporavanja kineskog, pa tako i globalnog, gospodarstva te sa zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u, započetim u prosincu, što se odražava i na gospodarstvo EU. Negativna kretanja prepoznala je i Europska komisija te je u svojim najnovijim prognozama objavljenima početkom veljače neznatno smanjila svoje procjene rasta BDP-a u ovoj i idućoj godini za 0,1 postotni bod.

Hrvatska se pridružila europskim trendovima te je također, drugi mjesec zaredom, zabilježen pad ESI indeksa. Sama vrijednost indeksa nije usporediva s ostalim članicama zbog različitih razdoblja sudjelovanja u istraživanju, odnosno razlike u višegodišnjem prosjeku, ali je vrijednost indeksa i dalje znatno viša nego u veljači prošle godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Na razini Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, nastavlja se pad indeksa ekonomskog raspoloženja započet u siječnju. S obzirom na to da je tijekom prošle godine u Hrvatskoj zabilježen najveći rast indeksa među svim članicama, bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti njegova daljnja kretanja u ovoj godini.“

You may also like

0 comments