Nastaje najveći svjetski proizvođač vjetroturbina

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, španjolski proizvođač vjetroenergetske opreme Gamesa i njemačka industrijska skupina Siemens pregovaraju o spajanju poslovnih područja proizvodnje vjetroenergetske opreme, čime bi nastao najveći takav svjetski proizvođač.

Pri tome Gamesa ističe da je istina da se radi o pregovorima o povezivanju, ali i da nikakva odluka još nije donesena. Ako dođe do povezivanja, konačna odluka o tome bi trebala biti objavljena uskoro, a u novoj tvrtki Siemens bi imao većinski udio. Istodobno, Siemens također pregovara i o kupnji 20% udjela u Gamesi koji su sada u vlasništvu španjolske energetske skupine Iberdrola, iako je glasnogovornik njemačke tvrtke to odbio komentirati. Ako bi neki oblik spajanja uspio, nastala bi tvrtka koja bi imala 15% udjela na svjetskom tržištu vjetroenergetske opreme i bila najveći svjetski proizvođač vjetroturbina, ispred danskog Vestasa (čiji sadašnji udio iznosi 10%) i američkog General Electrica (čiji sadašnji udio iznosi 11%), prenosi Energetika-net.

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, pozivajući se na podatke Kineskog udruženja za vjetroenergiju (CWEA), snaga novoinstaliranih vjetroelektrana u Kini u 2015. dosegnula je čak 30,5 GW, što znači povećanje za golemih 31,5% u odnosu na prethodnu godinu. Do toga je ponajviše došlo zbog najavljene politike smanjenja ‘feed-in’ tarifa u 2016. godini. U skladu s time, Kina je postala vodeća zemlja na svijetu i kada je riječ o ukupnoj i kada je riječ o snazi novoinstaliranih vjetroelektrana, a prema podacima Nacionalne uprave za energetiku Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme (NDRC), očekuje se da bi tijekom 2016. godine snaga kineskih vjetroelektrana trebala biti povećana za još 20 GW. Inače, ukupna snaga vjetroelektrana koje su izgrađene u razdoblju 2011. – 2015. godine iznosi 138 GW, no za sada vlada još nije donijela petogodišnje ciljeve u području vjetroenergetike.

You may also like

0 comments