Nasdaq: Tržišta reagiraju pretjerano

Snažan pad vrijednosti dionica u srijedu je izbrisao milijarde s tržišta, a nekim indeksima je vrijednost pala čak 20% s vrhunca u 2015., piše BBC.

Zabrinutost zbog pada cijena nafte i usporavanja kineskog rasta smatraju se glavnim razlozima uzdrmanosti burza. Cijena nafte pala je s više od 110 dolara po barelu sredinom 2014. na oko 28 dolara po barelu. A ovog je tjedna Kina objavila usporavanje rasta gospodarstva od 6,9%, što je najsporije u 25 godina. Yichen Zhang, predsjednik investicijskog fonda Citic Capital, koji ulaže većinom u Kinu, slaže se da je rasprodaja na tržištu bila pretjerana.

Predvidio je da će kinesko usporavanje pasti na najniže razine ove ili iduće godine, no on smatra da to nije loše. Ističe kako je kineski gospodarski rast bio napuhan. Od izbijanja krize je između 30-40% posto globalnog gospodarskog rasta otpadalo na kinu, kaže. Dodao je da Zapad ne razumije kako kinesko gospodarstvo radi. “Veliki dio kineskog gospodarstva je u državnom vlasništvu, cijeli bankarski sustav. Ljudi nisu svjesni koliku kontrolu država ima”, kaže, a prenosi BankaMagazin.

To znači i da vlada može izbjeći krizu te da će usporavanje biti postepeno i kontrolirano, rekao je Zhang. No, u pitanje dovodi trenutak deregulacije tržišta. Smatra da bi bilo bolje to učiniti tijekom godina uzleta, kada “Kina nije mogla pogriješiti”. Vlasti se kritiziralo zbog nedostatka kontrole nad tržištima kad su potonula početkom godine, podsjeća BBC.

You may also like

0 comments