Naša udruga postala članicom europske udruge za mobilnost

Strujni krug
Iako bi se vlasnici električnih automobila u Hrvatskoj defacto mogli međusobno zvati i poimence jer je na našem “terenu” tek nekoliko stotina primjeraka e-auta , činjenica je da se stvari polako mijenjaju.

Za rast prodaje e-automobila su, prije svega, zaslužni izdašni poticaji države koji idu do 70 tisuća kuna po vozilu, a ove godine je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u nekoliko sekundi zaprimio u dva navrata 853 prijava za ukupno 44 milijuna kuna poticaja.

Na popularizaciji e-vozila i lobiranju kod nadležnih institucija već godinu dana uvelike radi i Hrvatska udruga vozača električnih vozila Strujni krug, a koja je ovih dana postala i član Europske udruge za elektromobilnost. Kako ističu iz Udruge, time se Hrvatska priključila glavnom cilju EU – povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Dodaju da je cilj Strujnog kruga da se u roku 10 do 15 godina elektrificiraju sva vozila na hrvatskim cestama, a tu računaju i na pomoć EU. U Udruzi smatraju kako je Portugal primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti. Tamo je u prvoj polovici ove godine čak 12 posto svih prodanih vozila bilo električno.

Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug, upozorava da ne smijemo ostati zapisani kao generacija koja je uništila prirodne ljepote kojima se ponosimo i ekonomski ih iskorištavamo kroz turizam te se moramo okrenuti ekologiji. Prpić je uvjeren da uz male promjene i Hrvatska može krenuti stopama Portugala i za par godina stići zapadnoeuropske zemlje.

You may also like

0 comments