Napreduju radovi na vjetroelektrani Senj

HRT
U zaleđu Senja, na Vratniku, gradi se najveći vjetropark u Hrvatskoj koji će nadaleko poznatu senjsku buru pretvarati u električnu energiju. Vjetropark gradi kineska tvrtka Norinco i riječ je o prvoj velikoj kineskoj investiciji u Hrvatskoj.

Projekt vjetroparka uključuje izgradnju 39 vjetroagregata, od čega se čak 29 stupova nalazi na području grada Senja, a ostalih deset u općini Brinje. Prema procjenama, vjetroelektrana bi godišnje proizvodila 530 milijuna kWh električne energije.

Prema riječima voditelja gradilišta Zlatka Prpića, trenutno se izvode zemljani i armirano betonski radovi na gradilištu. Prije tri tjedna počelo se s transportom cijevi i stupova, lopatica i sve je pripremljeno za montažu vjetroagregata.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 230 milijuna eura, a sam vjetropark operativno bi se koristio sljedeće 23 godine. Trenutačno na Vratniku radi 180 ljudi, 120 domaćih i 60 kineskih. Upravo zapošljavanje domaće radne snage tek je jedna od mnogih koristi za grad pod Nehajem,  objavio je HRT.

0 comments